clannad - turas 1980
Clannad – Turas 1980 - Mig-Music

Rond 1980 toerde Clannad door Amerika, Duitsland en enkele andere Europese landen, waaronder ook Nederland. Ze hadden besloten om als professionele band verder te gaan en werkten daar hard aan. Hun liedjes ontstonden in die tijd nog vaak uit verhalen of gedichten die ze hoorden in hun contacten met de lokale Ieren in kleine dorpjes en gehuchten. Ze maakten hier zelf muziek en composities bij en vervolgens werden deze nummers gespeeld tijdens hun concerten. Heel puur en zonder allerlei technische toevoegingen.

Op 29 januari 1980 speelde Clannad in de Uni Mensa, van de universiteit in Bremen en dit concert werd opgenomen door Radio Bremen en is nu uitgebracht op een dubbel cd en ook op vinyl. De 20 songs op het album voeren je terug naar de oorsprong van de band.

Clannad ten tijde van Turas
Clannad ten tijde van Turas

Dat is ook het leuke van dit “nieuwe” album, overigens uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Leo’s Tavern, zeg maar het familie café in Donegal Ierland. Destijds was de band nog totaal ongewis van het gigantische succes dat hun stond te wachten, met wereldwijde hits als Theme From Harry’s Game in 1981 en In A Lifetime  in 1985 en nog veel meer moois.
Je kunt haast het enthousiasme en plezier voelen als je de band hoort spelen.  De nog jonge stem van Moya Brennan en de samenzang met haar broers en ooms.

Dat brengt me bij een andere kwaliteit van dit album. De opname is zoals het toen was, integraal, je hoort bierflesjes vallen, even overleggen tussen de nummers door,  en van een goede geluidskwaliteit.  De opname is overigens voor dit album bewerkt door de band, wat de geluidskwaliteit ten goede komt.

Deze opname geeft een fraai tijdsbeeld van waar Clannad stond in 1980. Muzikaal maar ook als band. De meeste nummers zijn gezongen in het Keltisch en degene die alleen bekend is met hun latere werk van tv en film, zal misschien niet gelijk warm lopen voor dit album. Echte fans zeker wel.

Twintig nummers, waarvan sommige nooit eerder op album uitgebracht, 95:32 minuten lang op 2 cd’s, absoluut geweldig!

Ed Plekkenpol

Nvdr: Ed Plekkenpol is sinds 1985, toen de single In A Lifetime met Bono en het album Macalla uitgebracht werden, fan van Clannad. Sinds die tijd heeft hij ze steeds gevolgd, alle albums en veel memorabilia verzameld en veel concerten bezocht.
Ook heeft hij ruim 15 jaar een website “The Clannad Newsblog” gehad en daarop allerlei informatie over de band gedeeld, maar daar is hij mee gestopt.
Tegenwoordig kun je zijn berichten vinden via Facebook: https://www.facebook.com/The-Clannad-Newsblog-160377538681/.
Door deze activiteiten had hij nu en dan contact met bandleden en management van Clannad, bij concerten of via social media, en kreeg hij van Mig-Music (de platenmaatschappij die Turas uitbrengt, zie: http://www.mig-music.de) de cd om een review te schrijven en zo wat meer bekendheid te genereren. Het album Turas 1980 verschijnt op 13 juli 2018.