danny guinan - now is the time
Danny Guinan – Now is the time - 2703210297 MLG/Mars Label Group 2021

Danny Guinan is een Ierse muzikant die al een behoorlijk lange tijd in ons land woonachtig is. Vanaf 1996 stroopte hij met z’n begeleidingsband Red de Nederlandse podia af. Daarnaast maakte hij een viertal albums met eigen materiaal  die door de critici goed werden ontvangen maar die geen grote verkoopsuccessen werden. Het grote publiek associeert Ierse muzikanten kennelijk teveel met Ierse folk en weet de kwaliteit van zijn eigen geschreven liedjes nauwelijks op waarde te schatten. 

Gedesillusioneerd ontbond hij de groep en liet hij de muziek een tijd lang achter zich…  totdat hij kennis maakte met Ed Veltrop. Natuurlijk kenden ze elkaar wel uit het muziekwereldje en hadden ze ooit wel eens samengespeeld, maar tot een echte samenwerking was het tot voor kort nooit gekomen. Inmiddels speelt Danny Guinan ook samen met Veltrop en John Flierman in het trio O’Dreams waarin de mooiste liederen en de kleurrijke geschiedenis van Ierland tot leven komen.

De samenwerking met Ed Veltrop werpt sinds kort ook op platengebied vruchten af want wat een prachtig album is Now is the time geworden! Laagje voor laagje hebben de mannen zitten schaven aan de songs. Guinan zorgde voor tekst en melodie, Veltrop vulde aan, arrangeerde en speelde piano- en keyboardpartijen en zong waar nodig ook nog een tweede stem in. 

Bij het openingsnummer The greatest gift is het al raak:

Now is the time to start out again
The waiting is done, the tale can begin
No pushing everything back to the floor

Je hoort een herboren Guinan, die het nummer met de nodige souplesse zingt. Zijn stem heeft enorm aan gevoel en zeggingskracht gewonnen. De pianopartij van Veltrop en het strijkersarrangement van technicus Bart Wagemakers geven het nummer een fris cachet.

Wat vooral opvalt aan dit album is de fijne rust die de nummers uitstralen. Danny Guinan is erin geslaagd om zinnige teksten over de wereld en het leven in ’t algemeen te koppelen aan lichtvoetige maar bloedmooie melodieën. Ochón gaat over de dood, refererend aan de ‘the banshees’ die zo’n belangrijke rol in de oude Ierse mythologie speelden. Het mooiste nummer op het album is voor mijn gevoel Little star. Het nummer staat zowel symbool voor Guinans bewondering voor de prestaties van de mens in de ruimte, maar is tegelijkertijd een aanklacht tegen hoe onzorgvuldig diezelfde mens omgaat met zijn eigen, kwetsbare planeet aarde. The end is het swingende sluitstuk waarin het hammondorgel van Ed Veltrop een prominente rol speelt. Een fijnere afsluiting kan dit overtuigende album zich niet wensen.

Met Now is the time bewijst Danny Guinan wederom dat hij een erg goede songsmid is. Intelligente teksten en doorwrochte melodieën maken dit album tot een waar luistergenot. De noeste samenwerking met toetsenist Ed Veltrop geeft het album die intrinsieke diepgang waar de songs om schreeuwen. 

Op donderdag 10 maart 2022 vindt alsnog de uitgestelde albumpresentatie plaats in Het Patronaat in Haarlem. Het duo zal dan met de volledige band en strijkkwartet aantreden. 

Assie Aukes