Peter Ulrich - Enter the Mysterium - cd, 10 tracks (Music and Words, www.musicwords.nl)

peter ulrich - enter the mysterium

Peter Ulrich is bekend geworden met de groep Dead Can Dance, waar hij lange tijd drummer en percussionist bij was. Enter the Mysterium is zijn tweede soloplaat. Op zijn eerste, Pathways and Dawns uit 1999, was een mix te horen van middeleeuwse muziek, folk, wereldmuziek en allerlei popelementen. Die fusie van stijlen en vormen is op deze nieuwe plaat ook terug te horen.

Wat direct opvalt is het heldere geluid van de cd. Elk detail is perfect hoorbaar. Mede hierdoor valt echter ook op dat de zang niet het sterkste punt is van Peter Ulrich. Zijn zanglijnen zijn een beetje eentonig en saai.

Muzikaal gezien is Enter the Mysterium echter een knap werkje. De verschillende elementen worden op organische manier samengesmolten tot een geheel. Er is zo te horen veel aandacht besteed aan de productie en aan het schrijven van de muziek. Ondank dit, of juist daardoor, kan de cd echter niet echt boeien.

Het is allemaal heel knap en mooi maar de muziek raakt je niet. Het etherische karakter van de muziek zorgt voor een soort afstandelijkheid waardoor de cd niet blijft hangen.

Dit is jammer want zoals gezegd is de muziek gewoon goed. Als de volgende plaat iets meer met een beide benen op de grond houding gemaakt wordt, zal het effect zeker veel beter zijn.

Martijn van Gessel, waardering: 6,5