
Diskreetse Mango Trio - Prigadi-Pragadi - Hype.Records hyper 1062.2
Scheurende gitaren overweldigen de luisteraar bij Prigadi-Pragadi, openingsnummer van de gelijknamige cd van Diskreetse Mango Trio. Dit is een 9 personen tellend gezelschap uit Tallinn, de hoofdstad van Estland. De groep begon in 2003 en hun doel is om de moderne muziekcultuur (pop en rock) te versmelten met folk en andersom. Tot nu toe speelde de band vooral in eigen land, en werd begin dit jaar uitgeroepen tot Ethno / Folk Act of the Year bij de uitreikingen van de Estse Grammy's. Hoog tijd om eens te luisteren naar hun muziek.
Diskreetse Mango Trio bestaat uit: Leele Lattikas (zang), Lemmo Lattikas (zang, mondharp), Margit Errapart (zang), Mauri Sööt (zang), Kristjan Pilt (gitaren), Oliver Laanet (gitaren), Rando Lester (bas), Janek Koldekivi (drums, percussie) en Riin Sikka (viool). Daarnaast zijn er nog een paar gasten: Eva-Maarja Mägila (viool), Janno Pokk (viool, nyckelharpa), Oliver Ott (cello), Enno Möttus (toetsen) en Mart Kivi (trompet). Riin Sikka heeft inmiddels de band verlaten, en is vervangen door Kairi Pruul, met wie ze al druk bezig zijn een opvolger te maken voor Prigadi-Pragadi. De betekenis van de groepsnaam is niet bekend, zelfs niet bij de eigen leden. Hij werd bedacht door Oliver Laanet, die als autodidact muzikant bij de band kwam om 'vreemde geluiden' te produceren met zijn gitaren.
Prigadi-Pragadi kwam dus eigenlijk al vorig jaar uit, maar viel enkele weken geleden pas bij Folkforum op de mat. De eerste indruk is goed, als je tenminste van lekker energiek rockend gitaarwerk in fijne folkmuziek houdt. Vervolgens komen de leuke heldere damesstemmen van Leele en Margit voorbij, die samen met de donkere klanken van de heren Lemmo en Mauri heerlijke folky liedjes zingen, die fris aandoen, af en toe zelfs speels, maar vooral toegankelijk klinken. Hier en daar krijg ik het gevoel in een ware meezinger te belanden, al begrijp ik helaas geen woord van de teksten.
Op hun site, www.diskreetsemangotrio.ee (een Engelse versie is gelukkig beschikbaar) valt te lezen dat ze vooral runo songs bewerken, arrangeren, en in een nog niet eerder gedragen jasje steken. Die liedtraditie kennen we ook uit Finland, dat sterke verwantschappen heeft met de Baltische staten waartoe Estland behoort. Groepen als Värttinä en Gjallarhorn hebben dit soort liederen op hun repertoire staan. Diskreetse Mango Trio steekt de runo songs in een stevig rockjasje, met af en toe het karakteristieke geluid van een mondharp erdoor (bijvoorbeeld als intro van Must Naine, dat ook nog een nyckelharpa herbergt en lekker uithalende elektrische gitaar). Een ander niet-rockinstrument is de viool, die bijvoorbeeld aan Ostetud Hääl (Pokk) een fijne melodie toevoegt.
Als de groep internationaal wil opereren zou het handig zijn om de teksten in het Engels te (laten) vertalen of op zijn minst een korte uitleg erbij te geven. Nu staan er alleen Estse plaatsnamen vermeld achter elk nummer, ik ga ervan uit dat de liedjes daarvandaan komen en moet voor deze bespreking op mijn gevoel afgaan, zonder de inhoud te kennen. Op een of andere manier komen de liedjes heerlijk ritmisch over, soms door een woord vaak te herhalen, zoals in titelnummer Prigadi-Pragadi of in Hobusemäng en in Laula, Kuni Elad, maar ook door de vele rijmende klanken die in de teksten verwerkt zitten. Toch is het soms ook heel melodieus, zoals het romantisch aandoende Õhtu-Ilu. Erg vrolijk en tegelijk flink rockend is Imelaul. Op Haanja Miis zingen enkel de mannen, en stel je je zo een ruige hardrockband voor, grappig vind ik hier de trompet. Valge Jänes is een mooi vraag en antwoordlied, met voorzang door een van de zangeressen waarop de anderen invallen.
Al met al is Prigadi-Pragadi een heerlijk toegankelijk, ik zou bijna zeggen lichtvoetig, album dat lekker in het gehoor ligt en liefhebbers van Scandinavische folk zal aanspreken. En hoewel rock met de scheurende gitaren nadrukkelijk aanwezig is, wordt de folk er niet door verdrongen, integendeel, mijns inziens geeft het de oude muziek zelfs extra energie.
Mirjam Adriaans, waardering 8,5
Wie kennis wil maken met de muziek van Diskreetse Mango Trio, kan alvast vier nummers beluisteren op: www.myspace.com/diskreetsemangotrio.
En op Youtube zijn ze ook te zien, kijk bijvoorbeeld eens naar een uitvoering van Prigadi-Pragadi op: www.youtube.com/watch?v=Ky3_aXasW3Y. Een unplugged versie is er ook: www.youtube.com/watch?v=LVLzswTiQ7U.