Na Cohen in het Fries verschijnt nu ook een Dylan in het Fries. Een elftal Friese artiesten (waaronder Three-Ality, Twarres, Meindert Talma en Ernst Langhout) brengt Bob Dylan op een dvd en een cd. Rond de kerstdagen zijn er rond dit project tv-uitzendingen op Omrop Fryslan en Nederland 2.

Als je een muzikaal eerbetoon brengt aan een groot artiest als Bob Dylan is dat geen sinecure. Mans erfgoed is welhaast heilig en het getuigt van eigenzinnigheid en moed om daarmee aan de slag te gaan. Een 11-tal Friese artiesten durfde het avontuur echter wel aan. Mede geïnspireerd door het succes van een eerder en vergelijkbaar project -  ‘Cohen in het Fries’ (2008) -  zetten de artiesten hun tanden in de liedjes. Resultaat: twaalf Friestalige en volledig naar eigen inzicht bewerkte nummers. Het project vond plaats onder de muzikale leiding van Jan Tekstra. Tekstra werkte o.a. eerder samen met Marco Borsato en ontving recent een prestigieuze John Kraaijkamp Musical Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de musical Dromen zijn bedrog. Alle nummers zijn live op locatie opgenomen. Eerlijk en ongepolijst, net als Bob Dylan. Voor de geluidsopname tekende Harry Zwerver en de regie deed Bart van Sinderen.

Jan Tekstra benaderde een divers aantal Friese artiesten voor ‘Dylan in het Fries’. De reacties van de  artiesten waren eensluidend: uitdagend, maar tegelijkertijd ook niet eenvoudig om een eigen en Friestalige wending te brengen…. De  creatieve uitdaging won het echter van het voorbehoud.

De vertalingen- en overzettingen zijn grotendeels gedaan door schrijfster- en journaliste Baukje Wytsma en dichter Harmen Wind († 1-10-2010).

Jan Tekstra over ‘Dylan in het Fries’:
“Toen ik door producent  ACB Wommels gevraagd werd om na te denken over dit project, moest ik bekennen dat mijn vooroordelen over Bob wel erg licht onderbouwd waren. Dylan associeerde ik vooral met de jaren zestig, een tijdperk waarin ik simpelweg te jong was om te beseffen waar iedereen, inclusief Bob, zich nou zo druk over maakte. Daar waar schrijver/columnist Martin Bril hem roemde om zijn onnavolgbare zangtalent, vond ik hem vooral een zanger met een merendeels zeurderig en neusig stemgeluid. Kortom, Dylan ging aan mij voorbij.  Ik besloot er vol in te duiken en...ach u raadt het al....raakte volledig in de ban van Bob. Ik zag prachtige documentaires, ontdekte wonderschone liedjes, las indrukwekkende en hallucinerende biografieën en moest tot mijn grote schaamte toegeven dat de man volledig onterecht aan mij voorbij was gegaan. Zijn soms onnavolgbare poëtische lenigheid. Zijn vermogen tot het schrijven van bedrieglijk eenvoudige melodieën. Zijn breed uitwaaierende zoektocht in talloze muziekstijlen. Zijn...stem....eh..... nee, laat ik nu niet voor de vorm een potje gaan liegen. Zijn stem bleef voor mij een moeilijk te bevatten onderdeel van zijn verder fenomenale artistieke prestaties. Van de vele liedjes die ik van hem heb beluisterd, waren niet zelden de uitvoeringen van anderen voor mij de parel op de kroon”.

De productie verschijnt zowel op cd als dvd en een tv-registratie wordt op 25 december 2010 door Omrop Fryslan uitgezonden. Op maandag 27 december is dezelfde registratie te zien op Nederland 2.

Tracklisting
Kim Stolker - Ien Bak Kofje Noch (One More Cup Of Coffee)
Twarres – Ruzjend Yn E Wyn (Blowin’ In The Wind)
Ernst Langhout & Johan Keus – Foar Altyd Jong (Forever Young)
Jan Tekstra – As It Dien Is Skat (When The Deal Goes Down)
Reina Rodina – Learen Spaanske Skuon (Boots Of Spanish Leather)
Die Twa – Klear Om Te Gean (Not Dark Yet)
Raynaud Ritsma – It Is Swier War Dat Oer Us Komme Sil (A Hard Rain’s Gonna Fall)
Mink – Bring My Nei De Himeldoar (Tryin’ To Get To Heaven)
Three-Ality – Emosjoneel Fan Dy (Emotionally Yours)
Meindert Talma – Earder As Letter (One Of Us Must Know (Sooner Of Later))
Tsead Bruinja – Blues Fan It Fjoer (Fixin’ To Die Blues)
Alle artiesten – Roffel Op E Himeldoar (Knockin’ On Heaven’s Door)

Producent: ACB Wommels BV
Distributie: T2/ Pink Records
Muzikale leding: Jan Tekstra
Geluidsopname: Harry Zwerver
Regie: Bart van Sinderen