Op vrijdag 4 mei verschijnt de EP Ballade d'Alan Seeger - Chansons sur la Grande Guerre van Baptiste W. Hamon. De Franse country- en folkmuzikant die zingt in zijn moedertaal schreef hiervoor zes nummers die allemaal in het teken staan van de Eerste Wereldoorlog. “Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met een oud dagboek van mijn overgrootvader Louis Hamon. Hij vertelt hierin over zijn ervaringen in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik raakte hierdoor geïntrigeerd, dook dieper in de materie en besloot om er een muzikaal project aan te wijden”, aldus Parijzenaar Hamon.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. De datum van de release valt samen met Nationale Dodenherdenking, de dag waarop de gevallenen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Het is in feite een re-release: Ballade d'Alan Seeger - Chansons sur la Grande Guerre verscheen in 2014 in Hamons thuisland, toen het honderd jaar geleden was dat de Eerste Wereldoorlog begon. De versie die nu op de markt komt is aangevuld met een extra nummer, La Chanson de Craonne, een duet met Cléa Vincent en een bewerking van een lied dat oorspronkelijk geschreven is door Franse soldaten in 1917, als aanklacht tegen de totale zinloosheid van oorlog. De EP komt uit op zowel cd als vinyl en is reeds digitaal beschikbaar.

Baptiste W. Hamon en Cléa Vincent, werkend aan La Chanson de Craonne
Baptiste W. Hamon en Cléa Vincent, werkend aan La Chanson de Craonne

Baptiste W. Hamon zingt hoofdzakelijk in het Frans en roept daarmee herinneringen op aan landgenoten als Jacques Bertin en Léo Ferré, maar in zijn songwriting en muziek is hij duidelijk beïnvloed door Amerikaanse artiesten als Townes Van Zandt en Guy Clark. En in overeenstemming met zijn overzeese benadering van musiceren, ging hij voor het schrijven van het materiaal voor de EP ook op zoek naar een Amerikaanse blik op de oorlog. Daarin stuitte hij op het bijzondere verhaal van de dichter Alan Seeger, oom van de zanger en folkartiest Pete Seeger. Alan Seeger nam in de Eerste Wereldoorlog deel aan het Vreemdelingenlegioen, uit liefde voor Frankrijk en de Franse cultuur en literatuur. Hij schreef een van de beroemdste gedichten uit de Amerikaanse geschiedenis van de twintigste eeuw, I Have A Rendezvous With Death, een paar weken voordat hij stierf op een slagveld aan de Somme, in de buurt van een dorp genaamd Misery. Hamon heeft dit gedicht op muziek gezet in de vorm van titeltrack Ballade d’Alan Seeger.

Baptiste W. Hamon
Americana chansons, zo zou je ze kunnen noemen, de liedjes die Baptiste W. Hamon maakt. Voor de opnames van z’n debuutplaat L’insouciance reisde hij af naar Nashville, om daar te werken met producer Mark Nevers, die eerder zijn diensten verleende aan Caitlin’ Rose, Vic Chestnutt en Bonnie Prince Billy. Veelzeggende referenties, maar het meest spraakmakend zijn de Franstalige frasen van Hamon. Twee authentieke stijlen verenigd - Amerikaanse country en Franse volksmuziek – waarbij je je bij beluistering zowel in de Southern United States als in Île-de-France waant. ‘L’insouciance bevat een duet met zowel Caitlin Rose (It’s Been A While) als Will Oldham alias Bonnie Prince Billy (Comme La Vie Est Belle). Tevens staat er een liedje op met de titel Van Zandt, een ode aan zijn grote inspirator. Eerder verschenen van Baptiste W. Hamon drie EP’s: Quitter L’enfance (2014), de eerste versie van Ballade d’Alan Seeger (2014) en Nouvel Été (2015).

Luister alvast naar La Chanson de Craonne op Youtube of Spotify.