In de aanloop naar zijn nieuwe plaat Old Stock, een conceptalbum gebaseerd op een muziektheatervoorstelling, heeft de Canadese singer-songwriter Ben Caplan de single Plough The Shit uitgebracht. De in juni te verschijnen cd bevat een mix van Joodse en Oost-Europese volksmuziek met folkrock.

 In september is de Canadees met zijn vijfkoppige band in Nederland, voor shows in Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Plough The Shit is na het eerder verschenen Widow Bride de tweede reeds digitaal beschikbare single van het op vrijdag 15 juni te verschijnen nieuwe album Old Stock van de Canadese singer-songwriter en folkrock-artiest Ben Caplan. Het album – Caplans derde – is een uitvloeisel van zijn muziektheatervoorstelling Old Stock: A Refugee Love Story, waarmee hij internationaal al grote successen heeft geboekt.

Old Stock is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee Joodse Roemeense vluchtelingen die in 1908 naar Canada vertrekken. De beproevingen die zij onderweg moeten doorstaan vormen de rode draad in het conceptalbum waarop Caplan met zijn soms duistere en dan weer geestige, maar altijd oprechte liedjes actuele thema’s als immigratie, religie en seksualiteit bespreekbaar maakt. De theatrale verhaalvorm van Old Stock combineert Caplan muzikaal met een mix van Joodse en Oost-Europese traditionele volksmuziek en hedendaagse folkrock.

Met zijn enorme baard, wilde haardos, diepe baritonstem en charmante voorkomen heeft Caplan altijd al een opvallende podiumpresentatie gehad, waardoor de stap naar de theaterwereld in feite een heel natuurlijke was. Dat wordt onder andere gestaafd met de lovende kritieken in de New York Times, naar aanleiding van het Off-Broadway debuut met zijn voorstelling in New York in maart van dit jaar. Old Stock: A Refugee Love Story heeft Caplan gemaakt in samenwerking met toneelschrijver Hannah Moscovitch en regisseur/co-songwriter Christian Barry.

Voor Old Stock heeft hij de nummers uit het theaterstuk aangepast tot album- en concertversies. 

Op voorgaande albums In The Time Of The Great Remembering (2011) en Birds WIth Broken Wings (2015) heeft Caplan zich laten inspireren door iconische artiesten als Bob Dylan, Jethro Tull en Tom Waits, met accenten uit de traditionele Balkan- en Klezmermuziek. Nu slaat de balans uit naar de andere kant; de songs op Old Stock klinken alsof ze zijn ontstaan in de vroege 20e eeuw, maar uitgevoerd met een modernere benadering. De krachtige en tevens subtiele baritonstem van Caplan wordt hierop ondersteund door een breed instrumentarium bestaande uit piano, accordeon, orgel, klarinet, saxofoon, viool, drums en akoestische gitaar.


Links
Single ‘Plough The Shit’ op spotify
Single ‘Widow Bride’ op spotify
Facebook Ben Caplan
Instagram Ben Caplan
Twitter Ben Caplan