Broeder Dieleman brengt vandaag zijn nieuwe single Groot Eiland uit. Het nummer is geïnspireerd op een van de verhalen uit het boek Moffenmeiden geschreven door Rianne Oosterom. Het lied vertelt het verhaal van twee vrouwen die vlak voor het eind van de oorlog om het leven gebracht zijn op ’t Groot Eiland. Het nummer is nu overal te beluisteren. Het boek Moffenmeiden is vanaf 23 april overal verkrijgbaar.

In de dagen vlak na de bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten door een uitgelaten menigte kaalgeschoren of kaalgeknipt. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee? Historica Rianne Oosterom deed diepgravend onderzoek naar een van de laatste taboes uit de Tweede Wereldoorlog. Zij tekende de verhalen op van omstanders, (familieleden van) knippers en meisjes zelf.

Het nummer Groot Eiland vertelt het verhaal van twee vrouwen die om het leven gebracht werden net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. ’t Groot Eiland is een krekengebied in Oost Zeeuws-Vlaanderen, een laatste overblijfsel van de getijdestroom ‘Het Hellegat’ die ooit dit gebied doorkruiste. “Hoe doe je recht aan zo’n verhaal? Misschien door het een keer te vertellen en je af te vragen hoe zulke dingen onder ons mensen overal ter wereld toch begaan worden. En het Landschap? En het weer? Onverschillig laten de seizoenen het ons begaan.” Aldus broeder Dieleman.

Bij het lied hoort een klein kistje met voorwerpen die het verhaal vertellen: een krantenknipsel, een stempel, de tekst van het lied, twee foto’s genomen door broeder Dieleman op ’t Groot Eiland en wat voorwerpen uit de natuur gevonden op het eiland. Het kistje wordt bijeengehouden door een rouwband met rouwrozet, zoals die gebruikelijk waren in de Axelse dracht. Het refrein van het nummer is naar een lied uit het NSB- gevangenkamp op ’t Groot Eiland, verschenen in de krantenrubriek Héja, dat ken ik...! van Piet Scheerders. De term "Schuldig landschap” komt uit het oeuvre van Armando.

broeder Dieleman - Groot Eiland
't Groot Eiland is nu beschikbaar via diverse digitale kanalen: Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes
en Bandcamp. Het boek Moffenmeiden van Rianne Oosterom verschijnt op 23 april.

Broeder Dieleman (NL), Wannes Cappelle (BE) en cellist Frans Grapperhaus (NL) zijn momenteel op de ‘Dit is de bedoeling’ tour door Nederland en België. Ze spelen de volgende shows:

19-04-2019 Motel Mozaique, Rotterdam (NL)
28-04-2019 de Roode Bioscoop, Amsterdam (NL)
04-05-2019 Labadoux Festival, Ingelmunster (BE)
17-05-2019 Gigant (filmzaal), Apeldoorn (NL)
18-05-2019 Doopsgezinde Kerk, Utrecht (NL)
03-08-2019 Dranouter Festival, Dranouter (BE)
14-09-2019 CC De Mastbloem, Kruishoutem (BE)

Broeder Dieleman speelt ook meerdere shows met band:

30-05-2019 ’t Beest, Goes (NL)                                    
31-05-2019 Best Kept Secret Festival, Hilvarenbeek (NL)
14-06-2019 Eindeloos Eiland Festival, Wissenkerke (NL)

Koop je tickets via www.snowstar.nl/shows.