Na de eerder verschenen single Ik Geniet, is inmiddels ook het nieuwe album 25 Jaar Laïs van Laïs uitgekomen. Ter gelegenheid van dit jubileum en de nieuwe plaat doet de Belgische damesgroep een aantal concerten. In Nederland zijn ze op 23 november te zien, in het Muziekgebouw in Eindhoven.

Het is nauwelijks voor te stellen hoe lang het geleden is dat Laïs doorbrak op Dranouter Folkfestival en de Belgische hitparades bestormde met debuutsingle ’t Smidje. Het startschot van een lange en succesvolle carrière, die vijfentwintig mooie jaren en acht albums zal omspannen! Nu zijn ze klaar voor een bloemlezing uit eigen repertoire. Een genereuze greep uit vijfentwintig jaar Laïs vol hoogtepunten en buitenbeentjes. Een muzikale terugblik die eens te meer het unieke karakter van een bijzondere formatie bevestigt.

Op het titelloze debuutalbum kwamen meestendeels Oudnederlandse teksten op eigen geschreven a capella-muziek te staan, met daarnaast ook enkele tot dansen aanzettende nummers en een paar verrassende covers. Bijvoorbeeld van Sinéad O'Connor en Jacques Brel. De laatste jaren zijn de dames van Laïs, bestaand uit Annelies Brosens, Nathalie Delcroix, Jorunn Bauweraerts, voornamelijk in de kerk te vinden. Niet zozeer vanwege een late roeping of herbronnende retraite, maar meer vanwege een zeer succesvolle tournee die zich in deze sacrale omgeving het best thuisvoelde. Als resultaat van die tournees werden twee parels van cd’s afgeleverd: Midwinter Tales 1 en Midwinter Tales 2. Daarna stelde de groep een eigenzinnig programma samen rond de kleinkunst. Volledig in het Nederlands gezongen, met volledig gevulde zalen als gevolg.

Het was overigens Emmylou Harris die in 1996 op Dranouter met open mond naast het podium stond en een briefje voor de meisjes achterliet: ‘To the three angel voices. Also enjoyed meeting you and hearing you sing - a lovely surprise. Wish you all the best and hope our paths cross again. Stay true to the music in your heart.’ Ze kan gerust zijn. De engelenstemmen zijn gebleven en nog altijd zijn ze trouw aan hun grote liefde: de muziek, en dit heeft Laïs inmiddels naar landen als Zuid-Afrika, Canada, China en Frankrijk (in het voorprogramma van Sting) gebracht.

De groep van drie Kalmthoutse meiden was in 1998-1999 een van de meest zichtbare exponenten van een Vlaamse folk-opleving. Alhoewel ze nog niet oud genoeg waren om een pint te mogen bestellen op het festival in Gooik, zongen ze daar voor het eerst samen tijdens een stage in 1994. We kunnen zeggen dat de rest geschiedenis is. 25 jaar na dat eerste liedje gaat de Belgische folkgroep opnieuw op tournee met een reis in hun eigen werk en enkele nieuwe songs die worden gebundeld op de nieuwe plaat.

De songs op het album voegen een nieuw hoofdstuk toe aan het repertoire van Laïs. Met Linda Perhacs zingen ze dat ze de stilte tussen de bladeren zien (Chimacum rain), met de traditional Soldier and the lady en Ach, weh das leiden (Hans Leo Hassler) voegen ze nog een paar dramatische liefdesliederen toe aan hun al indrukwekkende lijst en de moordsong Niets is voor altijd (van Madou) was voorbestemd om ooit in Laïsland op te duiken.

Tracklist:

Isabelle
Le Renard Et La Belette
Joskesong
Marie Madeleine
Les Douze Mois
Ik Geniet
Soldier And The Lady
Jasio U Pana
(Houd Uw) Kanneke
Tina Vieri
La Plus Belle De Céans
T Smidje
Chimacum Rain
Niets Is Voor Altijd Witte Bij
Ach We Des Leiden
T Zoutvat

Laïs, foto Koen Bauters
Laïs, foto Koen Bauters


Zaterdag 23 november 2019, Laïs in de kleine zaal van Muziekgebouw Eindhoven
Aanvang 20:15 uur, entree €25,- (excl. servicekosten)> Tickets en info: https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/agenda/1960/Vijfentwintig_jaar_vol_hoogtepunten_en_buitenbeentjes/Lais/.