Het leukste muzikale gezelschap van België is dit jaar 20 geworden, een bijzondere mijlpaal die uiteraard ook in Nederland wordt gevierd. We hebben het in dit verhaal over het Vlaamse Yevgueni, grootmeesters van de Nederpop en een poëtenclub waar zelfs Boudewijn de Groot lid van zou kunnen zijn. 20 jaar Yevgueni staat voor een muzikale reis vol parels en verhalen, vertaald in de release van een Best Of dubbelalbum en een indrukwekkende reeks uitverkochte verjaardagconcerten. De verjaring van Yevgueni wordt in Vlaanderen inmiddels als een heus volksfeest gevierd, een lijn die de komende maanden met een aantal optredens voor Nederlandse fans wordt doorgetrokken. Yevgueni serveert daarbij een extra kers op de taart, een duet single met de Nederlandse zangeres Rita Zipora.

Yev-gue-ni, voor sommigen nog altijd een naam die maar lastig blijft hangen. Deze ietwat ingewikkeld tongbreker heeft echter niet kunnen voorkomen dat de muziek van de Vlamingen zich in flink wat harten heeft genesteld. Twintig jaar Yevgueni staat voor een indrukwekkend repertoire aan kwaliteitschansons die stuk voor stuk hun eigen verhaal, hun eigen succes en hun eigen bestemming hebben. Het Best of dubbelalbum 2000 - 2020: Singles van Yevgueni neemt de luisteraar mee op een bijzondere reis langs achttien greatest hits, van Als ze lacht, Nieuwe Meisjes tot Adem en meer. Dit aangevuld met twee nieuwe songs en een intieme live registratie van zestien met strijkers opgenomen nummers.

Yevgueni “in de wolken” met nieuwe Vlaams/Nederlandse duet single
De release van het 2000 - 2020: Singles jubileumalbum in Nederland luidt Yevgueni in met een bijzonder duet met de Nederlandse zangeres Rita Zipora. Samen zingen zij het nummer Alles waar ik nu wil zijn, dat sinds vrijdag 14 februari op Spotify is te beluisteren:

“Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar...”
In eigen land is Yevgueni binnen het Nederlandstalig genre inmiddels niet meer weg te denken. Het vijfkoppige gezelschap onder leiding van de charmante chansonnier Klaas Delrue heeft inmiddels zes albums op haar naam staan, waarvan er drie met goud zijn bekroond. Daarbij staat Als ze lacht in de top 15 van beste Belgische nummers ooit, tussen namen als Raymond van het Groenewoud en Jacques Brel, won Yevgueni in 2013 de Vlaamse Cultuurprijs en wordt er telkens weer voor uitverkochte grote theaters en popzalen opgetreden.
  
Voor een nog meer bijzondere single-versie van ‘Alles waar ik nu wil zijn’ gingen we op zoek naar een vrouwenstem. En deze vonden we in de Nederlandse zangeres Rita Zipora die met haar band Wolken regelmatig op de radio’s te horen is. Ze vond het een heel mooi lied, en ze maakte het nog een stuk mooier.
 
De triomftocht van Yevgueni is de afgelopen 20 jaar ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Ook aan deze kant van de grens is Als ze lacht een graag en veel gedraaide plaat, wat blijkt uit de nummer 4 notering op de ultieme Lage Landenlijst van Radio 1, lovende reacties uit de media – “
tournees met Marike Jager en Racoon. Reden te meer om ook de fans in Nederland te bedanken met een reeks verjaardagconcerten.

Twintig jaar Yevgueni wordt de komende maanden live op de volgende planken gevierd:
Mezz, Breda | 26 maart 2020 (uitverkocht) 
Astrant, Ede | 27 maart 2020
De Spot, Middelburg | 03 april 2020

Het Best Of dubbelalbum 2000 - 2020: Singles van Yevgueni is zowel fysiek verkrijgbaar als via Spotify te beluisteren:
Yevgueni // Zo ver, zo goed videoclip: https://youtu.be/7WxgfWTsglI
Voor meer informatie over Yevgueni: https://www.yevgueni.be