Op 25 februari 2022 verschijnt Spellbound, het 29ste studio-album van de Amerikaanse folkzangeres Judy Collins. En voor het eerst in haar lange carrière als songwriter heeft ze nu alle 12 moderne folk songs op deze plaat zelf geschreven en veel verwijzingen naar haar eigen leven daarin verwerkt. Inmiddels zijn er twee singles verschenen van dit album: When I Was A Girl In Colorado en Grand Canyon.

Na een carrière van meer dan 50 jaar in de muziek horen we op Spellbound een Judy Collins die geniet van een artistieke wedergeboorte. Het 12 nummers tellende album is een bijzondere toevoeging aan haar oeuvre. Het is namelijk de eerste keer dat ze alle nummers op een van haar albums zelf schreef. Spellbound bevat 12 nieuwe recent geschreven moderne folknummers en is in zijn geheel een introspectief en impressionistisch album. Het ontvouwt zich alsof Judy - als een poëtische verhalenverteller-songwriter - een museumtentoonstelling van haar leven heeft samengesteld en ons verwelkomt in een retrospectief van haar meest vormende momenten, sommige groot en openbaar, en andere intens persoonlijk en intiem.

"Ze zeggen dat na de pest de Renaissance kwam", zegt Judy met een goedmoedige lach, losjes verwijzend naar de pandemie. "De waarheid is dat ik niet eerder een album als dit heb gemaakt omdat ik andere projecten aan mijn hoofd had. Dit album was nodig om creatief te blijven - het was het volgende stukje van de puzzel. Nu voelde als de perfecte tijd om deze plaat te maken, want na alles wat er in de wereld is gebeurd, hebben we iets moois en inspirerends nodig om ons verder te brengen."

Een heel leven en 54 jaar daarvan elegante liedjes schrijven komen naar voren in Spellbound. Het album gaat terug naar de spannende jaren '60 in Greenwich Village, geeft nieuw leven aan adembenemende momenten in de wildernis van Colorado tijdens Judy's jeugd, geeft inkijkjes in haar wilde jaren en omlijst stille momenten in de natuur van slechts een paar jaar geleden. De titel verwijst naar een periode in Judy's leven dat haar pure liefde voor het buitenleven haar er bijna toe bracht om boswachter te worden. Tekstueel zijn de nummers impressionistisch met suggesties van emotie. "Ik heb ernaar gestreefd om vast te leggen wat ik zie met teksten, en bepaalde tijden tot leven te brengen", zegt ze over de schilderachtige stijl en persoonlijke songs van het album. 

Begin januari verscheen al de eerste single van het album, When I WAs A Girl In Colorado, en die gaat vergezeld van een videoclip, die te zien is op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=BbQk7V2oFDM.

Op 18 februari verscheen Grand Canyon op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=fHkHiXCcBEw.

Website Judy Collins: http://www.judycollins.com.