Zeeuwse zanger en verteller broeder Dieleman brengt vandaag zijn nieuwe single De Eerste Knecht uit. Dit is de eerste single na de release van de tweede split 7" samen met Bonnie Prince Billy uit 2021. Het nummer is onderdeel van een tweeluik, waarvan deel twee later dit jaar zal uitkomen. De Eerste Knecht is nu overal online te beluisteren. Daarnaast kondigt hij enkele optredens aan (in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) met band in het najaar.

Zijn laatste album De Liefde is de Eerste Wet vertegenwoordigt de tekst die de rondtrekkende kunstenaar Jan de Prentenknipper in de 19e eeuw regelmatig als slogan uitsneed op zijn prachtige gekleurde prenten, die nu nog steeds vele kamers sieren in Zeeland.

Twee jaar na de release van dat album verschijnt vandaag een nieuwe single, De Eerste Knecht. Het nummer vindt zijn oorsprong in de opnames voor De Liefde is de Eerste Wet en in een verhaal van Leo Bootsgezel als de lente komt uit 1923. Dieleman legt uit: "De eerste knecht was na de boer het hoogste in de rangorde op een boerenhof. Hij sliep in de schuur en was verantwoordelijk voor de paarden en de baas over de rest van de knechten. Het lied is onderdeel van een tweeluik en vormt samen een muzikale ansichtkaart over het leven op een boerderij in West Zeeuws Vlaanderen, begin 20ste eeuw."

broeder Dieleman - De Eerste Knecht

Samen met Pim van de Werken op piano, Leo Fabriek op drums, Janine van Osta op zang, Peter Slager (BLØF) op bas, Myrthe van de Weetering op viool en Frans Grapperhaus op cello is dit een mooi eerste teken van meer dat nog komen gaat.

Broeder Dieleman kondigt met de single ook nieuwe bandshows aan voor het najaar van 2022: 

01-10 Rotown, Rotterdam
05-10 Paradiso, Amsterdam
07-10 TivoliVredenburg, Utrecht

 De Eerste Knecht is nu te beluisteren op Spotify, iTunes, Apple Music, Deezer, Tidal en Bandcamp. Tickets voor de shows zijn verkrijgbaar via www.snowstar.nl/shows.