Singer-songwriter en storyteller JP den Tex kondigt voor dit najaar de release van zijn nieuwe Engelstalige album aan. The Starlight Adventure is een fascinerende muzikale vertelling over een rondreizend circus- en theatergezelschap dat in het begin van de negentiger jaren door Europa trekt.  Na de release van het album op vrijdag 30 september staat op zondagmiddag 23 oktober een presentatie gepland in het Haarlemse Patronaat waar het album integraal zal worden uitgevoerd. Luister alvast naar Pickin' up the Pieces (Spotify).

The Starlight Adventure
Na de succesvolle Vertalingen theatertour met Kees Prins en Paul de Munnik, is het voor JP den Tex weer tijd om z'n eigen verhaal te vertellen. Dat doet hij op zijn nieuwe album The Starlight Adventure in de vorm van 10 sfeervolle, rootsy-americana songs die hij samen schreef en opnam met pianist Rob van Donselaar. Rode draad vormt het kleurrijke verhaal over avonturier Jim Molineaux geboren in Haïti die als kind wordt geadopteerd door een Amerikaanse operazangeres en opgroeit in New Orleans. Tijdens zijn opvoeding ontwikkelt hij een vreemde voorliefde voor onze oude Europese cultuur en tevens een drang om deze cultuur weer tot leven te wekken. Voor rasverteller JP den Tex voldoende stof voor een bijna klassieke song-cycle. De 'aloude vleugel' staat in ieder liedje centraal: inspiratie voor The Starlight Adventure werd gevonden bij uiteenlopende pianohelden als Allen Toussaint, Burt Bacharach en Bruce Hornsby. Maar natuurlijk ook bij de meesters van het Europese chanson, van Brecht tot Brel. 

The Starlight Adventure Live!
Op zondagmiddag 23 oktober 2022 zal in het Haarlemse Patronaat een eenmalige concertuitvoering van het nieuwe album worden gegeven. Begeleid door gitarist Martijn van Agt, bassist Hein Offermans, drummer Martijn Bosman en producer Rob van Donselaar aan de piano neemt JP den Tex het publiek mee naar de uithoeken van Europa, in die optimistische jaren na de val van de Berlijnse muur. Zangeres Denise van Donselaar is speciale gast. In afwisselend songs en storytelling stelt JP ons voor aan de wonderlijke personages in The Starlight Adventure. De verbindende teksten rijgen de liedjes aaneen tot een boeiende luisterervaring. Een uitgebreidere theatertour langs Nederlandse zalen staat voor het seizoen 2023-2024 in de planning. 

JP den Tex is een Nederlandse singer/songwriter die zijn Amerikaans georiënteerde liedjes graag combineert met de beeldtaal van het Franse chanson. Door succesvolle uitstapjes in het Nederlandse theater, zoals de theatertour Op Weg naar Huis (2007) met Kees Prins en Paul de Munnik, ontwikkelt Den Tex zich op het podium tot een boeiend verhalenverteller met een kenmerkend, expressief stemgeluid. Zijn conceptalbums American Tune (2009), Speak Diary (2011) en het door de vakpers met 4**** bekroonde Wolf! (2017) leveren hem eervolle titels als 'romanticus pur sang' en 'countrynomade' op. "Den Tex behoort tot de songwriters die bewijzen, dat je niet uit de VS hoeft te komen om te overtuigen in het americana genre." (Music Maker).

JP Den Tex, foto Christa Romp
JP Den Tex, foto Christa Romp


JP den Tex The Starlight Adventure 

CD release 30 september 2022 (label: Comme les Chansons, distributie: Concerto)
De release van het album op zal de komende maanden worden voorafgegaan door een aantal nieuwe tracks en videos. Vanaf 10 juni is Pickin' up the Pieces als eerste voorproefje te streamen (Spotify).

JP den Tex The Starlight Adventure albumrelease show
Zondag 23 oktober 2022, aanvang 15.00
Patronaat Haarlem (info en tickets)

Website JP Den Tex: jp-den-tex.com