In 2019 was de documentairereeks The Irish Revolution te zien op de Ierse zender RTÉ. Op 22 september 2023 verschijnt het gelijknamige en geheel instrumentale album met de muziek uit die serie. Die werd gecomponeerd en gearrangeerd door Pól Brennan, beter bekend als een van de oprichters van Clannad. Ook zijn zus Moya Brennan (harp) speelt mee op deze plaat die bij ARC (distributie Music & Words) uitgebracht wordt.

In de serie, die een paar keer werd onderscheiden en een nominatie voor Documentaire van het Jaar in de wacht sleepte bij de Prix Europa, wordt ingegaan op het verhaal van de Ierse strijd om onafhankelijkheid. Auteurs, journalisten en wetenschappers worden aan het woord gelaten over een roerige periode in de Ierse geschiedenis, van revolutie en een onzekere toekomst daarna tot de opkomst van de IRA (vanuit de Irish Volunteers, die in 1919, drie jaar na de bloedig neergeslagen Paasopstand, de wapens opnieuw oppakten tegen de Engelse bezetting), de daaropvolgende vijandelijkheden en tenslotte het akkoord om een einde te maken aan de gewapende strijd. 

De stukken op het album The Irish Revolution volgen de belangrijkste gebeurtenissen op de voet en zo wordt het verhaal nog eens verteld in onheilspellende trommels, spannende strijkers, melancholieke fluiten en soms hypnotiserende klanken. Voor wie niet thuis is in de Ierse geschiedenis is deze jarenlang woedende guerrilla-oorlog, die gepaard ging met veel geweld en heel wat droevige statistieken, vaak moeilijk te begrijpen. Dit is dan ook een behoorlijk complex onderwerp, met wortels die nog veel verder teruggaan in de tijd. 

De muziek van Pól Brennan en zijn medemuzikanten vertolkt op een indringende wijze de onaflatende druk die mensen hebben gevoeld in de tumultueuze twintigste eeuw, die tot op de dag van vandaag nog van invloed is op Ierland. Het is muziek die ook spreekt zonder dat je de documentaire hebt gezien.

De muzikanten op dit album zijn: Pól Brennan (keyboard, whistles, fluit, gitaar, percussie), Aidan O'Donnell (viool, altviool), Steve Turner (keyboard), Moya Brennan (harp), Nicky Bailey (percussie).

pol brennan - the irish revolution
Pól Brennan - The Irish Revolution - ARC Music EUCD2876 (distributie Music & Words)

Tracklist:
1 Réabhóid (Revolution)
2 The Revolt
3 A Gaelic People
4 IRA Goes To War
5 Nationalism
6 WWI
7 An Chéad Dáil (The First Assembly)
8 Black 'N Tans
9 IRA Strikes Back
10 A General Election
11 The Mansion House
12 War Grinds On
13 MacSwiney
14 Ulster Unionists
15 Volunteers And The Brigade
16 Time To Call A Halt
17 Partition
18 Atlas Of The Revolution