Op 20 oktober verschijnt het nieuwe album Empty Pockets van de Groningse band Them Dirty Dimes. Deze plaat is de opvolger van In Gold We Trust, het debuutalbum uit 2021 waar de band veel goede mediarespons op kreeg, wat tot veel optredens leidde. Werd er op dat eerste album voornamelijk geput uit het vooroorlogse overzeese muzikale erfgoed, op Empty Pockets is het geluid verbreed met andere invloeden. Onder meer Bruce Springsteen, Townes Van Zandt, Bob Dylan en John Prine vormden inspiratiebronnen.

Na het goed ontvangen debuutalbum In Gold We Trust (2021) hebben jeugdvrienden Gijs de Groot en Johan Stolk met Them Dirty Dimes de blaren op de vingers gespeeld. Als alternatief voor hun door corona gecancelde albumtour gingen ze langs meer dan 70 crowdfunders om bij hen voor op de stoep te spelen. Vervolgens werden ze een van de meest geboekte Popronde-acts en stonden ze op festivals als Rotterdam Bluegrass Festival, Stadspark Live en TakeRoot. Ondertussen ontstonden schetsmatig de eerste contouren voor wat het nieuwe album moest worden. In dat proces tekende zich een breder palet aan stijlen af; werd er voorheen voornamelijk geput uit het vooroorlogse overzeese muzikale erfgoed, op Empty Pockets is het geluid verbreed met andere invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek. 

De band luisterde in de aanloop naar de opnames veel naar Bruce Springsteens Seeger Sessions, het is de live feel van dat album die Them Dirty Dimes ook voor hun eigen album in gedachten hadden. Ook andere grote songwriters als Nick Cave, Bob Dylan, Townes van Zandt en John Prine vormden inspiratiebronnen. Daarnaast zijn muzikaal gezien bands als Pokey LaFarge, Maison du Malheur en Katzenjammer nog steeds treffende referenties.  

In samenwerking met producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Tangarine, Rob Dekay) en met hulp van engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) en diens studio SSE Noord, hebben Them Dirty Dimes getracht de bezieling en energie die hun live shows kenmerkt te vangen op Empty Pockets en de afzonderlijke songs precies dat te geven wat ze nodig hebben. Het fraaie artwork is van de hand van Wytse Sterk. Omringd door een team van de beste studiomuzikanten werden de liedjes live in de studio ingespeeld. Daarbij hebben ze de hulp gekregen van onder andere het Dutch String Collective, Reyer Zwart, Ferry Lagendijk (toetsen), David Gram (pedal steel), Mischa Porte (drums) en Christien Oele alias VanWyck. Het heeft Empty Pockets gemaakt tot een album met elf sterke nummers met de live feel van Springsteens Seeger Sessions. Een plaat die niet alleen muzikaal klopt, maar waar naar goede americana-traditie ook veel aandacht is besteed aan de teksten.

De jongste single van het album, Forever A Prisoner, verscheen eerder deze maand en is een bijzonder duet met de Amsterdamse zangeres VanWyck. Een volbloed murder ballad, waarvan het niet veel had gescheeld of het nummer had de plaat niet gehaald. "Forever a Prisoner was in de studio een soort bonus, die we alleen op zouden nemen als er nog genoeg tijd voor was. Maar toen Gijs (de Groot, zang/cello) en Bernard (Gepken, gitaar) het live inspeelden, zaten engineer Frans Hagenaars en ik ademloos te luisteren; dit wordt er eentje. Toen VanWyck en de accordeon van Jan-Roelof Bathoorn er ook nog eens bijkwamen wist ik dat het was gelukt; ons eigen bitterzoete sprookje over een giftige liefde", aldus songschrijver en bandlid Johan Stolk.

them dirty dimes - empty pockets

Links:
Single Forever A Prisoner op streamingdiensten
Website Them Dirty Dimes 
Facebook Them Dirty Dimes 
Instagram Them Dirty Dimes