-een gastcolumn door Mirjam Adriaans-
Urenlang luisterplezier leverde het op, de tip kwam van Ankie Keultjes. 24 uur lang, 7 dagen per week folk, het bestaat en wel via internet. Folkalley.com draait veel Amerikaanse folk, bluegrass en singer-songwriters, maar ook Keltische en andere (akoestische) folk komen voorbij. Zo zou volgens Ankie het nieuwe album van FolkSurvivalClub moeten gaan klinken, de eerste live indrukken zijn alvast veelbelovend.

Het nieuwe album van de FolksurvivalClub is nog maar net opgenomen en moet nog gemixt worden. De liefhebber zal dus nog tot oktober moeten wachten op de schijf, maar onlangs was Marjan Cornille te gast op de maandelijkse Vastenaovend van Ad van Meurs en dat leverde alvast een paar live voorproefjes op. Logischerwijs komen er wat nummers voorbij die ze net opgenomen hebben met Jack Clement in Nashville en die klinken veelbelovend. Voor vertrek raadde Ankie Keultjes al aan om via internet naar de Amerikaanse folkzender Folkalley.com te luisteren. Zo zou het nieuwe werk moeten gaan klinken. Bij de voorproefjes blijkt inderdaad een vleugje (alt.)country aanwezig en The List, een prachtig nummer over het lijstje met vrienden dat korter wordt terwijl dat met dingen die je nog moet doen steeds groeit, doet me denken aan het werk van de McGarrigles, of zoals Van Meurs het uitdrukt: "Ik geef toe, het lijkt verdacht veel op grootvaders klok." En al heeft Marjan Cornille duidelijk iets onder de leden, haar samenzang met Ankie Keultjes klinkt heerlijk. Van Meurs doet op de nieuwe plaat ook aan recycling, zo krijgt I Believe In Rock'n'Roll een heel ander, zelfs lieflijk, jasje dan in de versie die hij met Hootenanny Jim opnam, en ook de mooie ballad St. Catherine (van het Watchman-album Broken Lock And Rhyme uit 1996) is opnieuw gearrangeerd, ik ben benieuwd hoe het klinkt met mandoline, deze avond moeten we het doen met het fijne gitaarwerk van Stephan Jankowski.

The Watchman met Marjan Cornille in café Wilhelmina, foto Ronald Rietman

Het is al het vierde album in een jaar tijd waaraan Ad van Meurs zijn medewerking verleent, maar dat blijkt een toevallige samenloop van omstandigheden. Behalve het nog te verschijnen album van de FolksurvivalClub kwam afgelopen zomer namelijk ook het debuut uit van Hootenanny Jim, waarin hij stevige rock en blues laat horen met o.a. zoon Dylan op drums, vervolgens werd in november de nieuwe NO blues gepresenteerd en in december The Watchman and Friends. Van Meurs vertelt dat die laatste plaat er gewoon uitmoest, door alle activiteiten met het succesvolle NO blues was hij er lange tijd nauwelijks aan toegekomen om nieuw materiaal te brengen als Watchman. Die moet hij trouwens ook nog gaan promoten, heeft daar tot nu toe amper tijd voor gehad, mede dankzij zijn recente bezoek aan de VS. De opnamen daar waren niet zo gepland, maar eind februari vond in Memphis de Folk Alliance plaats, een soort vakbeurs voor muzikanten en eenieder die wat wat folk en akoestische muziek te maken heeft. Daar gingen Ad en Ankie als Watchman duo naartoe en dat kon mooi gecombineerd worden met opnamen voor de FolksurvivalClub in Nashville onder toeziend oog van 'Cowboy' Jack Clement, die het Watchman-album Peaceful Artillery (1994) heeft geproduceerd en te zien is in Searchin' for The Heart Of The Heartlands, de film die Van Meurs in 2008 in Amerika maakte. Bovendien kregen ze ook nog wat gastmuzikanten over de vloer, zoals Carrie Rodriguez (viool), Glen Duncan (mandoline, speelde al met o.a. Mark Knopfler & Emmylou Harris en zelfs met Paul McCartney) en gitarist Gene Williams (die ook in de Heartland-film te zien is). Lees hier de blog die Van Meurs bijhield voor het ED tijdens zijn reis.

En dan nog even terug naar Folk Alley. Na de tip van Ankie Keultjes besloot ik even 10 minuutjes te gaan luisteren wat dat nou inhield. Voor ik het wist was de middag om, en had ik er nog lang niet genoeg van. Deze internetzender, die in 2003 van start ging, is inderdaad de moeite waard, wat mij betreft zelfs een must voor de folkliefhebber. Het station zendt geen reclame uit, het wordt namelijk gefinancierd door donaties van het publiek en giften van sponsors. Onder de slogan 'All folk, all the time' wordt continu uitgezonden. Een greep uit het aanbod: John Gorka, Tracey Grammer, Jez Lowe, Lucinda Williams, uiteraard Emmylou en Dylan, Ranarim, Solas, Altan, Tim O'Brien, Pete Seeger, Joan Baez, de hier nog niet zo bekende Harry Manx (dit jaar op 18 juni te zien op Naked Song in Eindhoven) en nog veel meer mooie ontdekkingen (al ooit blues in het Catalaans gehoord?). Terwijl ik dit stukje schrijf komt zelfs Roundtrip Kiss voorbij van The Very Girls, ook een project van Ad van Meurs en Ankie Keultjes. De presentatoren kondigen aan en af, geven wat meer info over een artiest of een cd, en verder is er alleen muziek te horen. Heerlijk…
Op de website www.folkalley.com is bovendien nog veel meer moois te vinden, o.a. de playlist, een blog, video's en live sessies. Luister, kijk en laat je overtuigen door dit prachtige initiatief.

Mirjam Adriaans