-door Mirjam Adriaans-
Op donderdag 22 februari is Janos Koolen te gast in De Akoestische Kamer in De Parel van Zuilen in Utrecht. Deze multi-instrumentalist begon ooit achter de piano muzikale werelden te ontdekken die hij vanuit het niets opriep door verschillende klanken en ritmes samen te laten vloeien. Later kwam daar de liefde voor de snaarinstrumenten bij. De banjo, de mandoline en de gitaar. We vragen hem naar zijn muzikale achtergronden.

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?Janos: "Mijn vader was gitaarleraar in Middelburg en natuurlijk kreeg ik al op jonge leeftijd een gitaar in mijn handen gedrukt. Het eerste liedje dat ik leerde spelen was 'Lovely, lovely' van Chubby Checker. Maar zoals dat gaat zag ik het toch niet zo zitten om les van mijn vader te krijgen. Dus ben ik op klarinetles gegaan toen ik een jaar of tien was. Verder hadden we thuis een piano staan en heb ik heel wat uurtjes doorgebracht met het verzinnen van stukjes en het naspelen van liedjes die ik gehoord had. Pas rond mijn zestiende kwam de gitaar weer in beeld."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Janos: "De klarinet mag nog af en toe uit zijn koffertje en ik speel nog steeds wat piano. Maar het zijn vooral snaarinstrumenten waarin ik me gespecialiseerd heb. De mandoline, een Michael Heiden A5,  is een grote liefde van me. De akoestische gitaar, een Collings D1, gaat altijd mee naar optredens. Regelmatig mag ik me op de banjo uitleven, een Gibson RB250. De laatste jaren heb ik me flink verdiept in de elektrische gitaar en ik ben ondertussen verknocht geraakt aan mijn telecaster, een LsL T-bone."

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Janos: "Toen ik in Utrecht ging studeren heb ik een hoop muzikanten leren kennen. In eerste instantie heb ik veel folk gespeeld. De belangrijkste groepen uit die tijd voor mij waren Danny Guinan en Hobson's Choice, waarmee we voor New England dansers speelden. Zo heb ik heel veel tunes op mandoline leren spelen. Via Izak Boom ben ik met Kaz Lux gaan werken, met wie ik twee albums heb mogen maken. Met Izak Boom, Arthur Bont en Bart Soeters hebben we de Nederlandstalige bluegrass/popband Spoor opgericht. De laatste jaren ben ik vaste begeleider van Frédérique Spigt. Mijn eigen groepen op dit moment zijn Steam Power, met Joost van Es, Laurens Joënsen en Fay Lovsky en Shisha Group met Haytham Safia en Arthur Bont. Onder de naam Monroe speel ik af en toe met Douwe Bob."

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Janos: "Elk instrument levert andere muziek op. De mandoline gebruik ik veel bij het schrijven van bluegrass tunes en stukken waarbij de mandoline centraal staat. Achter de piano kom ik tot andere harmonieën. En de gitaar vind ik weer erg fijn als ik een liedje probeer te schrijven en me vooral op de boodschap van de tekst probeer te richten. Door verschillende instrumenten te gebruiken hoop ik niet in herhaling te vallen, al blijft dat een valkuil..."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)

Janos: "Oei, ik heb nogal een uiteenlopende smaak. In willekeurige volgorde zijn dit een paar favorieten die mij inspireren: Bill Frisell, Astor Piazzolla, Elvis Presley, Maurice Ravel, Daniel Lanois, Chris Thile, Béla Fleck en Richard Thompson.
Als luisteraar hoor ik graag muzikanten die live samen spelen, ook in de studio. Dan gebeurt er iets!"

Janos Koolen
Janos Koolen

Donderdag 22 februari 2018, Akoestische Kamer met Janos Koolen
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12, aan de deur €15,- (er is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan de gastenmaaltijd vooraf)
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/de-akoestische-kamer-janos-koolen/.