-door Mirjam Adriaans-
In Shane Mc Gowan & Hamid Behzadian heeft David Munnelly een bijzonder duo gevonden om op 25 januari op te treden in De Akoestische Kamer in Utrecht. De Ier Mc Gowan en de Iraniër Behzadian vinden elkaar in de traditie van hun eigen muzikale achtergrond. Ze ontwikkelden zich beiden tot muzikanten die de nieuwsgierigheid niet konden bedwingen om uit hun eigen comfortzone te stappen.

Shane Mc Gowan is op dit moment helaas niet beschikbaar om een paar vragen te beantwoorden, dus bij deze een korte bio van deze uitstekende gitarist:
Hij komt uit een streek in het zuiden van Sligo die bekend staat als lavagh. Hij stamt uit een muzikale familie en gaf zijn eerste publieke optreden al op 5-jarige leeftijd. Vader Harry is een bekende fluitspeler uit de streek en was een grote invloed door hem lessen tin whistle en fluit te geven. Als tiener begon Shane met gitaar en hij was zowel in Ierse muziek geïnteresseerd als in rock, swing en jazz. In juni 2010 werd hij lid van de band van David Munnelly en was onder meer als muzikant te gast bij Slide, Geraldine Mc Gowan en de John Carty Festival band. Behalve als duo met David Munnelly speelt hij ook nog in de gerenommeerde Ierse band Lúnasa.

Hamid Behzadian is voor mij een onbekende muzikant, dus ik zoek even wat info op internet en vind daar zijn instrumentale cd Dialogue. Die bevat zowel folkblues (een muziekgenre waar hij van ging houden toen hij geluisterd had naar Robert Johnson en Sonny Boy) als Iraanse nummers, een voorproefje daarvan (o.a. Hard Time Killing Floor Blues) staat op Soundcloud: https://soundcloud.com/hamid-reza-behzadian. Op Vimeo staat een clip van Deylaman, een stuk Perzische traditionele muziek: https://vimeo.com/85160653. Sinds 2011 woont hij in Nederland. David Munnelly stuurde hem mijn vragen door en hier zijn zijn antwoorden:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Hamid: "Ik ben begonnen met muziek maken toen ik 15 was. Daarvoor was ik al heel veel naar muziek aan het luisteren. Bij ons thuis hadden we heel veel casettebandjes met popmuziek van voor de revolutie (in Iran), en ik kon er erg van genieten om daar urenlang naar te luisteren.  M’n eerste instrument was de gitaar, ik kreeg een paar lessen en erna ben ik gewoon zelf veel gaan uitproberen. Daarna ging ik ook mondharmonica spelen en heb ik bluesmuziek ontdekt en tot nu toe speel ik nog steeds beide instrumenten."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Hamid: "Slide gitaar (bottleneck en lap) en mondharmonica (diatonisch en chromatisch). Sinds een jaar studeer ik aan Codarts conservatorium in Rotterdam, Indian music, en speel ik Indian slide guitar."

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Hamid: "Ik woon nu 6 jaar in Nederland en ik heb met verschillende muzikanten gespeeld ook in  In verschillende blues bands, zoals Stranger Blues uit Amersfoort. Sinds twee jaar geleden speel ik met ons tweemans band Hills & Hamid [nvdr: Soundcloud: https://soundcloud.com/hills_anne-maarten/sets/hills-hamid] en wij spelen accoestische blues gecombineerd met traditionele Iraanse muziek en wij zijn nu bezig met het opnemen van ons eerste album."

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Hamid: "Bij het schrijven van m’n eigen muziek gebruik ik zowel gitaar als mondharmonica."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Hamid: "Ik houd van verschillende stijlen muziek en iedere stijl heeft wel een held. Als ik aan blues muziek denk dan houd ik van bijna alle Missisippi blues muzikanten vanwege hun pure manier van spelen. Ik houd van alle stijlen muziek als het raakt me!"

akoestische kamer shane mcgowan & hamid behzadian
Donderdag 25 januari 2018, Akoestische Kamer met Hamid Behzadian & Shane Mc Gowan
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/akoestische-kamer/