-door Mirjam Adriaans-
De tweede editie van De Akoestische Kamer vindt plaats op 21 december in De Parel van Zuilen in Utrecht. Dit keer heeft David Munnelly violist Joost van Es uitgenodigd, die bij hoge uitzondering een solo optreden verzorgt. Natuurlijk stel ik hem ook een paar vragen over wat hem beweegt als muzikant.

Voor wie Joost van Es nog niet kent even een korte introductie: hij is een bekende naam in zowel de Nederlandse als de internationale folk- en bluegrasswereld, maar ook in de Parel van Zuilen, waar hij de Parelsessies op maandagavond en het jaarlijkse Bluegrassfestival programmeert. Hij bespeelt ieder snaarinstrument dat hem in handen wordt gegeven en wordt beschouwd als de beste en de meest virtuoze bluegrassfiddler van Europa. Hij verdeelt zijn tijd over het spelen in diverse bands en het spelen van vele vioolpartijen op albums van andere artiesten (we noemen o.a. Si Kahn, Liz Meyer, Linde Nijland, JW Roy, Bart de Win en Gerard van Maasakkers), het optreden als gastmuzikant in diverse formaties en het geven van les.
Eigenlijk kun je wel zeggen dat Joost van Es daar speelt waar een goede fiddler ontbreekt.

Joost van Es
Joost van Es


FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Joost: "Ik ben begonnen met muziek maken toen ik 5 jaar was. Ik kreeg vioolles van mijn moeder, op een 1/8 viooltje van mijn kleuterjuf.
Mijn eerste optreden was eigenlijk Kort Jakje, in de kleuterklas. De kleuters moesten met hun ogen dicht luisteren en ik vond het ENG.
Mijn optreden in de Akoestische Kamer heeft ook een zelfde spannend element, want dit is het eerste moment na dat eerste optreden, dat ik weer alleen optreed..."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Joost: "Naast de viool bespeel ik inmiddels meerdere snaarinstrumenten. Ik beperk me hier tot de instrumenten waarmee ik in het openbaar optreed:
Viool, 5-snarige viool, trompet-viool, altviool, contrabas, basgitaar, mandoline, gitaar, (5-snarige) banjo."

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Joost: "4Wheel Drive, Blue Grass Boogie Men, The Road (Frederique Spigt), Monroe, Steampower, The American Country Legends, Fiddlehead, Pam MacBeth, Linde Nijland, begeleiding van Douwe Bob, Maurice van Hoek, JW Roy, Tip Jar, Eric Devries, Eric Kerns, Bill Clifton, Lou Reid, Ilse de Lange, e.a."

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Joost: "De viool / mandoline / gitaar"

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Joost: "Voor viool: Stuart Duncan / Mark o’Connor / Michael Cleveland / Kenny Baker / John Sheahan / Oene van Geel / Roby Lakatos
Mandoline: Chris Thile / Sam Bush / Bill Monroe
Contrabas / basgitaar: Hein Offermans / Eric Koenen / Willem von Hombracht / Edgar Meyer
Gitaar: Tony Rice / Clarence White / Ian Carr
5-string banjo: Earl Scruggs / Bela Fleck / Noam Pikelny"

Donderdag 21 december 2017, Akoestische Kamer met Joost van Es
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12 (er is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan de gastenmaaltijd vooraf)
Info en tickets: http://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/akoestische-kamer-met-joost-van-es/