-door Mirjam Adriaans-
Op 29 maart is Duo De Kleer te gast bij de Akoestische Kamer in De Parel van Zuilen in Utrecht. Dit duo bestaat uit Frank de Kleer en zoon Miguel, ze spelen op gitaar en ukelele. Gastheer David Munnelly stuurde Frank de Kleer mijn vragen door over wat hem beweegt als muzikant.

Op de website van 't Pakhuis in Vianen (www.pakhuisvianen.nl) lezen we al iets over de passie van Frank de Kleer, geboren in 1969 in Helmond: Eigenlijk loop ik al vanaf mijn 9e jaar met een gitaar om mijn nek... Pas rond mijn 20e kwam ik op het idee er mijn brood mee te verdienen. Ik ben er trots op dat dit me gelukt is. Vooral omdat ik muziek maken als een activiteit zie waarmee ik alleen maar positieve doelen verwezenlijk: mensen vermaken, emotioneren, d.m.v. lessen zich helpen te ontwikkelen en een voorbeeld stellen dat je van én voor je passie kunt leven.

Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn leven met mijn grootste en trouwste vriend (muziek) aan mijn zijde mag leven. Mijn liefde voor muziek mogen overdragen aan anderen, zie ik als een voorrecht.

Duo De Kleer
Duo De Kleer

Op donderdag 29 maart speelt hij in De Akoestische Kamer in De Parel van Zuilen samen met zijn zoon Miguel als Duo De Kleer, Frank was zo vriendelijk om mijn vragen over zijn achtergrond in de muziek te beantwoorden:

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Frank: "Op mijn 10e begon ik gitaar te spelen. Een vriend van mijn vader gaf me les, vooral (gypsy)swing. Alles op gehoor. Ik lees geen noten. Ik eet ze wel graag. Vooral cashewnoten. Op mijn 12 trad ik al regelmatig op bij feestjes. Sommige solo’s die ik toen speelde, speel ik nu nog exact zo 😊. Mijn stijl is eigenlijk sindsdien niet echt veranderd. Rond mijn 20e begon ik meer flamenco te spelen en nam lessen o.a. in Granada. De gypsy en Spaanse stijl is altijd wel terug te horen in mijn spel."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Frank: "Ik speel alle stijlen op een Spaanse gitaar in gewone stemming. Daarnaast veel ukelele en een beetje barok-gitaar. De 6-snarige gitaar is in mijn ogen het ideale instrument. Je kan er alles op en is redelijk logisch opgebouwd. Niet duur en over de hele wereld vind je geestverwanten."

FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Frank: "De eerste professionele band waarin ik (10 jaar) speelde, was Nighthawks at the Diner, met zanger Rood Adeo die de Nederlandse Tom Waits werd genoemd. Vooral in Polen waren we populair. We speelden daar op grote festivals, zoals het Sopot-festival. Ik ontmoette in Polen Micheline Van Hautum, waar ik 8 jaar mee tourde met een Jacques Brel-programma. We speelden in Australië, VS, veel Europese landen en wonnen in Edinburgh de Fringe award. Ondertussen speelde ik met Trio Cuata vooral Cubaanse en Spaanse muziek op vele bedrijfs- en privéfeesten. De laatste 12 jaar treed ik ook op als goochelaar. Ook heb ik sinds 5 jaar met mijn gezin een klein eigen theater in Vianen. Het muziek maken met mijn zoons Pjotr en Miguel is het mooiste dat mij is overkomen. Miguel en ik hebben volledig dezelfde smaak. "

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Frank: "De gitaar."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Frank: "Mijn grootste muzikale helden zijn zonder na te hoeven denken Django Reinhardt en Paco de Lucía. Daarnaast luister ik hoofdzakelijk gypsy-, folklore- en barokmuziek."

Frank De Kleer
Frank De Kleer

Donderdag 29 maart 2018, De Akoestische Kamer met Duo De Kleer
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12,- (aan de deur €15,- en er is ook een mogelijkheid om vooraf te eten)
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/de-akoestische-kamer-duo-de-kleer-2/.