-door Mirjam Adriaans-
Op woensdag 25 april is het trio Ven_ture te gast In de Akoestische Kamer in De Parel van Zuilen in Utrecht. Dit Ierse trio bestaat uit Anne Brennan (zang), David Munnelly (accordeon) en de gerenommeerde violist Joseph McNulty, die enkele vragen over zijn muzikale achtergrond wilde beantwoorden.

De Ier Joseph McNulty is een vakkundig muzikant op zowel viool als bodhran en heeft een passie voor de Ierse cultuur en muziek. Op zijn veertiende had hij al diverse prijzen in de wacht gesleept, zowel Ierse als wereldtitels. Hij geeft ook les en besteedt een groot deel van de zomer normaalgesproken aan het doorgeven van zijn liefde voor de Ierse muziek.

Joseph McNulty
Joseph McNulty

FF: Wanneer ben je begonnen met muziek maken en kun je daar iets over vertellen?

Joseph: "Ik begon muziek te spelen toen ik 7 was. Mijn oudere zus had toen les van vijfvoudig all-Ireland kampioen, Junior Davey [bodhran-speler uit zuid Sligo, red.]. Nadat ik haar had horen oefenen raakte ik algauw geïnteresseerd en vroeg ik of ik ook meemocht. De week daarop ging ik mee om het uit te proberen en de rest is geschiedenis."

FF: Welk(e) instrument(en) bespeel je?

Joseph: "Ik speel viool, Bodhran, viola en gitaar.
Ik begon met bodhran toen ik 7 was, en reisde het land rond naar verschillende festivals met het instrument op mijn rug. Toen ik twaalf was besloot ik dat ik bijna letterlijk ‘another string to my bow’ wilde en pakte de viool op. Omdat ik de vijf jaar daarvoor al heel gedetailleerd naar muziek geluisterd had, had ik niet lang nodig om erin te komen en de deunen op viool te leren. Viool werd snel mijn hoofdinstrument en ik werd net zo gewaardeerd om mijn vioolspel als voorheen om mijn kunnen op bodhran.
Op mijn vijftiende verhuisde ik naar een eiland bij de westkust van Galway, Inis Oírr, waar ik in drie jaar vloeiend de Ierse taal, Gaeilge, leerde spreken. Toen ik naar het eiland verhuisde nam ik een gitaar mee en begon ik mezelf technieken aan te leren die ik anderen had zien gebruiken tijdens mijn reizen door het land die ik maakte sinds ik een jaar of zeven daarvoor begon met muziek maken.
Meer recent ben ik begonnen met een viola, om een wat uitgebreidere diepte in mijn geluid aan te brengen."
 
FF: In welke bands speel je / heb je zoal gespeeld?

Joseph: "Sinds mijn 18de heb ik het geluk gehad om te kunnen toeren en op te nemen met een stel uitstekende muzikanten en producties. In 2015 ging ik toeren met Ragús en heb daarmee het vasteland van Europa en Amerika doorgereisd. En nog recenter heb ik veel plezier gehad in het creëren van muziek met David Munnelly en de band 3’oh.
Dan heb ik ook nog het geluk gehad om op te kunnen nemen met veel bekende en wereldberoemde muzikanten als Matt Molloy, Arty McGlynn, Donal Lynne, David Munnelly en Shane McGowan om er maar een paar te noemen. Mijn eigen solo album zal vanaf mei dit jaar verkrijgbaar zijn."

FF: Welk instrument gebruik je bij het schrijven van je eigen muziek?

Joseph: "Muziek componeren is iets waar ik nog niet zo lang mee bezig ben. Aangezien mijn hoofdinstrument viool is, zou ik die altijd gebruiken om nieuwe deunen te componeren.
Soms als ik deunen maak in een traditionele stijl kies ik ervoor om eerst een structuur in de akkoorden te vinden op gitaar. Vervolgens zet ik dan met viool een melodie op de akkoordenstructuur."

FF: Wie is je grote muzikale held (meer antwoorden mogelijk)?

Joseph: "Mijn muzikale held is de enige echte Mr. Peter Horan (RIP), uit Killavil in Co. Sligo. Peter was een uiterst vriendelijke en vakkkundige fluit- en vioolspeler, die een grote rol speelde in mijn ontwikkeling als muzikant. Hij moedigde me flink aan toen ik als kleine jongen voor het eerst begon met het spelen van muziek. Zoals het oude Ierse gezegde gaat: ‘mol an óige Agus tiocfaidh sí’ hetgeen betekent als we de jeugd prijzen zullen ze opbloeien. Dit is een gezegde waarin Peter een groot vertrouwen liet zien."

Ven_ture
Ven_ture

Woensdag 25 april 2018, In de Akoestische Kamer met Ven_ture
plaats: De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555ED Utrecht
aanvang: 20:15
entree: €12,-
Info en tickets: https://www.deparelvanzuilen.nl/parelsessies/in-de-akoestische-kamer-ven_ture/.