-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
Het is al de vierde keer in vier jaar dat Walt Wilkins in oktober op tour is in Nederland. Nam hij hiervoor nog enkele Mystiqueros mee, nu is hij samen met zijn vrouw Tina Mitchell Wilkins hier. Samen met Bart de Win gaven zij gisteravond een mooi intiem huiskamerconcert vol klein uitgevoerde luisterliedjes.

Het eerste optreden van de tour van Walt Wilkins is een huiskamerconcert in Nuenen, dat zo langzamerhand ook een traditie begint te worden, de huiskamer zit dan ook helemaal vol. Voor een groot deel van de bezoekers wordt dit de eerste kennismaking met Tina Mitchell Wilkins, een fijne zangeres met een heldere stem, die heel geschikt is om op de achtergrond mee te doen, maar ook een mooi zwoel jazzgevoel herbergt in sommige solopartijen. Voor haar is het zeven jaar geleden dat ze in ons land was, destijds zong ze mee met Sam Baker, onder meer op festival Blue Highways in Utrecht. Daar ligt ook de kiem van de vriendschap tussen twee muzikanten-echtparen. Bart de Win en Arianne Knegt vonden de eerste platen van Baker zo mooi, dat ze besloten om de producer, Walt Wilkins, te benaderen of hij ook het tweede album van De Win (Little World, uitgekomen in 2011) wilde doen. Ze gaven hem een exemplaar van de eersteling, The Simple Life, en Wilkins was enthousiast. Een reis naar Austin werd geregeld en dat beviel zo goed dat het een jaarlijkse uitwisseling is geworden.

Walt Wilkins
Walt Wilkins

In het voorjaar gaan Bart en Arianne daar naartoe (hun komst staat lokaal al bekend als ‘Bartweek’), in het najaar komt Walt hier met een paar kompanen, afkomstig uit de Mystiqueros, een singer-songwriterscollectief dat graag samenwerkt in Austin, De Win wordt inmiddels ook beschouwd als lid. Tot nu toe waren dat altijd Bill Small en Jimmy Davis en de optredens waren telkens weer een feest vol heerlijke samenzang. Maar regelmatig werd ook gevraagd aan Wilkins: “wanneer neem je nu eens je vrouw mee?”. Steevast luidde het antwoord “next year”. Nu is Walt Wilkins al voor de vierde keer op tour hier en heeft hij niet alleen zijn vrouw Tina Mitchell Wilkins meegebracht, maar ook nog eens twee gloednieuwe albums: een cd vol duetten, getiteld Be Mine, en een soloplaat van Tina, Moonflowers geheten. De laatste is echt kersvers, hij was nog maar net afgeleverd toen het stel hierheen vloog en werd geproduceerd door De Win, die overigens ook op beide cd’s allerlei toetsen bespeelt.

Tina Wilkins
Tina Wilkins

Het huisconcert is dus gelijk een soort cd-presentatie, al komt er vooral werk voorbij van de duettenplaat Be Mine. Walt en Tina namen favoriete nummers op, dus horen we bijvoorbeeld titelnummer Be Mine, dat geschreven werd door Kimmie Rhodes, maar ook het vrolijke You’d Think By Now dat de twee echtelieden samen neerpenden en handelt over hoe fijn ze het vinden dat ze deze muziek kunnen maken. Hier en daar vult Bart de Win aan op toetsen, al neemt hij voor Storms Never Last (van Jessi Colter, voor wie dat niet weet: de weduwe van Waylon Jennings) even zijn accordeon ter hand om dit countryliedje de passende romantische begeleiding te geven. Van Moonflowers komt de jazzstandard That’s Me (Alan Brandt & Bob Haymes), een duet gezongen door Tina en Bart, die deze avond wel een beetje moeite moet doen om zijn stem in het gareel te houden, aangezien hij snipverkouden is. En hoewel Love, Love, Love, Love in verschillende varianten op beide albums is terug te vinden is een huiskamer natuurlijk de locatie bij uitstek om een heel fijne intieme versie te spelen.

Walt Wilkins, Tina Wilkins, Bart de Win
Walt Wilkins, Tina Wilkins, Bart de Win

Sowieso is het echt een avond om te luisteren, het trio houdt de uitvoeringen lekker klein met enkel akoestische gitaar en hier en daar toetsen als begeleiding. Tussendoor worden verhalen verteld over de vriendschap die gegroeid is tussen de twee echtparen, over hoe een van de Mystiqueros ging trouwen en heel graag een liedje daarbij wilde horen van Bart de Win, Arianne Knegt wordt gelijk uitgenodigd om mee te zingen met Bigger Than Anything. Walt en Tina zingen mee, maar genieten vooral van dit liedje, dat, hoe kan het ook anders, over de liefde gaat.

Walt & Tina Wilkins met Bart de Win zijn nog tot en met 26 oktober 2015 te zien:

16 okt Strijen - Koffiepunt 40
(078 6741242) http://www.koffiepunt40.nl/
17 okt Amen - De Amer
(0592 389271) http://cafedeamer.nl/
18 okt Nijmegen - Lux
(024 3816859) http://lux-nijmegen.nl/
19 okt Utrecht- Parel van Zuilen
(06 53740054) http://www.deparelvanzuilen.nl/
20 okt Terheijden - Het Witte Kerkje
(076 5933561) http://puurwitconcerten.nl/
21 okt Den Haag - Sociëteit Engels
(070 3388708) http://musemix.com/
22 okt Terneuzen - Porgy & Bess
(0115 613293) http://porgyenbess.nl/
23 okt Bad Nieuweschans - De Oude Remise
(0597 522696) http://deouderemise.nl/
24 okt Giessen-Oudekerk - Café Olt Ghiessen
(0184 651501) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
25 okt Ottersum - Roepaen
(0485 516070) http://cultureelpodium.nl/
26 okt Purmerend - huisconcert (Uitverkocht)

Vanaf 20 oktober is Bill Small ook in Nederland, hij zal vanaf dan meespelen met het trio. Van 28 oktober t/m 1 november zal hij nog op diverse podia spelen met Bart de Win. Voor alle data (of als je ook een keer een huiskamerconcert wilt bijwonen in Nuenen) zie: http://bartdewin.nl.