-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-

Terwijl buiten de terrasjes vol zitten met mensen die genieten van een warme dag vol zon, heeft een zeventigtal liefhebbers vanmiddag gekozen voor de sterke samenzang en fijne instrumentatie van drie Ierse zussen in een bovenzaaltje van Tiliander in Oisterwijk. Tijdens het laatste optreden van hun toertje pakken The Henry Girls het publiek in met heerlijke luisterliedjes.

Het optreden is volledig onversterkt, waardoor de zang soms niet helemaal tot zijn recht komt, maar The Henry Girls weten zonder meer te overtuigen als multi-instrumentalisten op viool, accordeon, harp, ukulele, percussie en piano. En met name de samenzang van het trio is erg sterk. Van begin tot eind wordt aandachtig geluisterd naar Ierse traditionals, Amerikaanse folkliederen (zoals Rebel Girl van Joe Hill) een enkele cover van Elvis Costello of Tucker Zimmerman en natuurlijk is er heel wat eigen werk. De actualiteit laat de dames niet onberoerd, en hun gevoelens over de schrijnende verhalen van vluchtelingen krijgen een plekje in Ocean Of War, dat aansluitend wordt gespeeld aan het korte titelnummer van hun gloednieuwe album Far Beyond The Stars (waarop ook het hiervoorgenoemde Rebel Girl te horen is). En hoewel de zussen uit County Donegal in Ierland komen, hebben ze een Schotse moeder en van haar leerden ze The Mingulay Boat Song die zich uitstekend blijkt te lenen als meezinger. Daarnaast laten ze graag hun liefde voor liedjes uit de jaren '30 en de Andrews Sisters doorschemeren, waardoor het optreden een heerlijk ontspannen sfeer krijgt.

The Henry Girls
The Henry Girls

De eerste set wordt noodgedwongen wat abrupt afgebroken na een kleine drie kwartier als harpiste Joleen een hoestbui krijgt, ze blijkt behoorlijk verkouden, maar met een tweede set van ongeveer een uur wordt dat weer goedgemaakt. Een laatste nummer worden er twee, met een staande ovatie als gevolg. En de zon? Die hebben we niet gemist, The Henry Girls lieten haar gewoon binnen schijnen.