Afgelopen weekend was de Ierse band Altan in Nederland voor een tweetal concerten in Zaandam en Oisterwijk. De groep is niet vaak in ons land te zien, dus beide zalen waren nagenoeg uitverkocht. Het publiek genoot met volle teugen van de dynamische instrumentalen en ingetogen ballades. Natuurlijk werden de concerten ook vastgelegd in beeld en geluid.

In Zaandam, waar Altan nog versterkt werd door twee gastviolistes maakte organisator Koen Hottentot enkele filmpjes. Die zijn te zien op het Youtubekanaal van Roots aan de Zaan (waar je ook nog meer filmpjes kunt zien van voorgaande concerten).

Altan speelt als kwartet, met zangeres en violiste Mairéad Ní Mhaonaigh, accordeonpartijen van Martin Tourish, gitarist Mark Kelly en Ciarán Curran op bouzouki.

Bij het concert in Oisterwijk (het laatste van de band in 2022) klinken alom lovende geluiden uit het veelal oudere publiek. Bijzonder is deze middag het stuk waarin composities van Nia Byrne (dochter van zangeres en violiste Mairéad Ní Mhaonaigh en Dermot Byrne, die ooit deel uitmaakte van de groep) en Sam Kelly (zoon van gitarist Mark Kelly) zijn verwerkt. Dat is om ons pensioen zeker te stellen, zo grappen ze.  

Ronald Rietman maakte in Oisterwijk de volgende beelden:

Altan
Altan

 

Ciarán Curran
Ciarán Curran

 

Mairéad Ní Mhaonaigh
Mairéad Ní Mhaonaigh

 

Martin Tourish
Martin Tourish

 

Mark Kelly
Mark Kelly