-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Met een heerlijk dynamisch optreden speelde het Canadese muzikantencollectief The Hello Darlins de zaal plat bij de Americana Mondays in Eindhoven gisteravond. En americana is een stijl die ze als gegoten zit, want de muziek is zo divers als het genre, jaren '70 funk, gospel, blues, folk, rock en hier en daar een snufje bluegrass of texmex om het niet af te leren, deze band is van alle americanamarkten thuis.

De band heeft al een reputatie, want Meneer Frits zit goed vol als een stel hippies het podium opkomt. Ze brengen, met overigens prachtige harmonieën, a capella een soort hymne ten gehore (iets met 'peace like a river', 'joy like a fountain' en 'love like an an ocean') en dan verwacht je heel even een bijbeluurtje, maar niets is minder waar. Al snel gaan The Hello Darlins met stevig toetsen-, snaren- en drumwerk over op een mix van Will The Circle Be Unbroken en I'll Fly Away. Hmm, lekker, gospel, denk je dan, waarna ze nog een tandje bijzetten met elektrische gitaar en bas richting funky grooves. Complimenten trouwens voor de instrumentalisten, Adam Dowling (drums) en Brett Ashton (akoestische gitaar, bas) zetten een lekkere ritmesectie neer, Kyle Mosiuk laat regelmatig een zinderend staaltje elektriek horen en Mike Little moet ongetwijfeld Ray Manzarek als voorbeeld gehad hebben voor zijn gepassioneerde toetsenwerk. 

Candace Lacina, Brett Ashton en Kyle Mosiuk
Candace Lacina, Brett Ashton en Kyle Mosiuk

Leadzangeres Candace Lacina, die hier en daar doet denken aan Dolly Parton, voert het vijftal met volle inzet en fraaie vocalen aan. Ze is getrouwd met Little en samen zijn ze de grondleggers van de band die bestaat uit studiomuzikanten die al samenwerkten met onder meer Shania Twain en BB King. In 2021 verscheen het debuutalbum Go By Feel en daarvan horen we onder meer het titelnummer, maar ook de ballad Aberdeen en een mooie versie van Still Waters, dat ze als duet met bluesman Matt Andersen (die overigens een aantal jaren terug op ditzelfde podium heeft gestaan) hebben opgenomen. 

Even rondkijken op internet leert me dat de meningen over dat album verdeeld zijn. Die gaan van competent, maar niets om je over op te winden via erg mooi en een prima cocktail van americanastijlen tot ronduit lyrisch. De muziek van The Hello Darlins doet dus in elk geval iets met degene die ernaar luistert. Smaken verschillen, maar deze avond maken ze er zonder meer een feestje van. Een 'kitchen party' zoals ze dat in Canada noemen. Muziek maken en daarna dronken worden, dat is het motto van de band, die vol geestdrift en passie het optreden ingaat. 

Er staat een dubbelalbum op stapel in het najaar, want door de pandemie hadden ze veel tijd om vers materiaal te schrijven, dus spelen ze alvast veel nieuw werk. Sommige stukken (o.a. Lay Down Low, Highway 355 en Do It Up Right) staan op het voorproevertje In The Sundust dat ze alvast hebben meegenomen. Van andere nummers weten ze nog niet of die op een schijf terecht gaan komen. Zo is er bijvoorbeeld het door Mosiuk sterk gezongen Not Giving Up Yet, met een lekker jaren '70 gevoel en een wel heel fijne elektrische gitaarsolo, dat met zoveel enthousiasme wordt ontvangen, dat het wel heel waarschijnlijk lijkt dat het opgenomen gaat worden.

The Hello Darlins
The Hello Darlins

Het wordt een afwisselende avond, met naast de lekker opstuwende stukken ook af en toe wat meer ontspannen werk en fraaie uitvoeringen van Highway 355, Go Rest High On That Mountain (Vince Gill), een heel fijne gospel met opnieuw die heerlijke vocale harmonieën en het gevoelige Best Worst Mistake dat op het nieuwe dubbelalbum gaat komen. Wat daarbij blijft opvallen is het spelplezier waarmee deze band je als vanzelf meesleept in het optreden. Er wordt onderling geginnegapt over 'baby Kyle' (die duidelijk de jongste van het stel is), of dat Little een liefdesliedje moet spelen alsof ie het echt meent, maar als ze eenmaal spelen dan doen ze dat gewoon serieus goed. 

Na twee energieke sets van bijna een uur (ja, je krijgt hier ook nog waar voor je geld), wordt het tijd om af te sluiten. En dat doen ze na een staande ovatie in een spetterende toegift met een vette blues (Devil In The Dark) en een gedreven Shine.

The Hello Darlins zijn nu in Engeland, maar komen nog terug voor een concert bij Trouble Tree Folk Concerts in Koudekerk a/d Rijn op 27 januari 2023 (info en tickets: http://www.ttfolk.nl).

En er komt nog meer fraais aan bij de Americana Mondays:

6 februari Martin Harley
27 februari Old Salt
13 maart Jarrod Dickenson

Het programma vind je op: https://www.americanamondays.nl