-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Muzikanten Martijn Kuijten, Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard gaan in de reeks Vergane Glorie op Omroep Brabant op zoek naar de verhalen achter markante Brabantse figuren en maken daar liedjes over. En onder de noemer Vergane Glorie treden ze ook op met die liedjes, gisteravond waren we getuige van een heerlijke Brabants gemoedelijke try-out in een bomvolle Ad van Meurszaal van 't Rozenknopje in Eindhoven. 

"De bar blijft open, da's voor iedereen fijn, en daarnaast effe ter info dit is een try-out, dat is een vrijbrief voor ons da wij fouten mogen maken en da jullie da ons dan vergeven. En hoe meer jullie drinken hoe beter wij er gaan uitzien en klinken." Met woorden van die strekking opent Björn van der Doelen de avond en vat daarmee gelijk prima samen wat volgt. Met die fouten valt het wel mee trouwens, al wordt er inderdaad wel een keer wat verkeerd ingezet, is er even een klein probleempje met het signaal van een gitaar, wellicht door een omgevallen flesje water, waarbij door Van der Doelen met een razendsnelle actie erger voorkomen wordt. En ach, als diezelfde Van der Doelen niet zijn excuses had gemaakt over een vergeten akkoordje, dan was het waarschijnlijk niet eens opgevallen.

Vergane Glorie, vlnr: Ruud van den Boogaard, Martijn Kuijten en Björn van der Doelen
Vergane Glorie, vlnr: Ruud van den Boogaard, Martijn Kuijten en Björn van der Doelen

Want de sfeer in de zaal is prima, de muzikanten hebben er zin in en hebben uitstekend contact met het publiek, dat geniet met volle teugen (al dan niet letterlijk). Het project Vergane Glorie is ooit begonnen met Martijn Kuijten, die al een flink aantal jaren geleden een liedje had over Wilhelmina van Neerven uit Deurne, die ergens in de negentiende eeuw zoek raakte in de Peel. Niet in de serie op Omroep Brabant terechtgekomen, omdat er niet heel veel over bekend is, wel een mooi lied, waarmee de mannen deze avond beginnen. 

Zijn plan was om er zo een stuk of tien te maken en net voor corona schreef hij nog een paar stukken samen met Van der Doelen en die vond dat Ruud van de Boogaard erbij betrokken moest worden met zijn fenomenale gitaarspel, koortjes en tekstuele inbreng, dus werd het een trio. Allemaal met akoestische gitaar en ze wisselen elkaar af in de leadzang. Overigens zou het misschien nog niks geworden zijn met dit project als niet Frank van Osch met het idee was gekomen om er een serie van te maken voor Omroep Brabant. En daar mogen we zeker blij mee zijn, want afgelopen weken waren er een paar fijne portretjes te zien van markante figuren en deze avond, met alle live uitvoeringen van de bijbehorende liedjes, was een heerlijke aanvulling op die filmpjes. 

De figuren waar het om draait in Vergane Glorie zijn allemaal dood, waren vaak 'smerige mensen' die het niet zo nauw namen met de persoonlijke hygiëne en gaandeweg de avond horen we over de soms heldhaftige, dan weer grappige en telkens weer boeiende wederwaardigheden van Toontje d'n Dwerg, Janus Kiep, Mie Moors of Klaveren Vrouwke (die dus eigenlijk een man was) en nog zo wat. Niet historisch verantwoord, het zijn immers volksverhalen en die worden omlijst met anekdotes over de liedjes en het project en tussendoor zijn er wat geluidsfragmenten, van de persoon zelf, een nieuwsbericht of een fan (Bennie Jolink is een groot bewonderaar van motorcrosser Jan Clijnk, die ook een liedje heeft gekregen). De afsluiting van de avond is in Eindhoven uiteraard voor stadsprediker Arnol Kox, die, hoe kan het ook anders, een nummer heeft gekregen in een gospelachtige sfeer, uitstekend geschikt om mee te zingen.

Martijn Kuijten en Björn van der Doelen
Martijn Kuijten en Björn van der Doelen

Er zijn plannen om de liedjes officieel uit te brengen, al weten ze nog niet hoe of wanneer dat dan gaat gebeuren. Een boek met cd lijkt de voorkeur van de bezoekers te krijgen boven een cd of elpee, al roept ook iemand gelijk om een boek met vinyl. 

Gevraagd naar de verwachtingen voor onder meer de extra voorstelling in oktober laat Björn van der Doelen laconiek weten "o, dat zal wel net zoiets worden als vanavond, dat wordt ook een try-out." In dat geval wordt het net als gisteren zeker een mooie avond, waarbij een enthousiast publiek geniet van prachtige, al dan niet sterke, muzikale volksverhalen over intrigerende markante Brabantse figuren.

De extra voorstelling in 't Rozenknopje vindt plaats op donderdag 26 oktober 2023. Kaarten zijn te bestellen via: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/vergane-glorie-met-bjorn-vd-doelen-r-26-10-2023.

Komende dinsdag (25 april 2023) is om 17:00 uur (en daarna elk uur) op Omroep Brabant de laatste aflevering te zien van Vergane Glorie. Die gaat over de kruidendokter uit Casteren. Alle voorgaande uitzendingen zijn nog terug te kijken via: https://www.omroepbrabant.nl/tv/programma/9900033/Vergane-Glorie.