Lovende reacties na Belgische festivals dit weekeinde

Na het geslaagde Folkwoods-festival van alweer ruim een week terug, stikte het 't afgelopen weekeinde van de folkfestivals in België. Natuurlijk zijn we benieuwd hoe het daar geweest is. We hebben er nog niet veel over gehoord, maar te oordelen naar de reacties in de gastenboeken van de verschillende festivals was het weer top. We lazen links en rechts iets over het Deerlycke Festival, Folkin'Ro en M'Eire Morough in Dendermonde. Alleen over het Celtic Art Festival in Ham hebben we nog niets terug kunnen vinden.

Image
DJ.Jak heeft tijdens het Deerlycke Festival veel foto's gemaakt, zoals deze van Aedo. Op zijn site Folkroddels.be heeft hij een eerste serie geplaatst.
Deerlycke
Het Deerlycke Festival had de imposantste affiche. In het gastenboek van hun site (www.deerlycke.tk) lazen we onder andere een reactie van Dolf daey Ouwens uit Zevenhuizen. Hij was er al voor de tweede keer:
…"Het weer was prachtig, niet te heet en niet te koud. Ygdrassil en Ranarim waren heel mooi om te horen en te zien. Daarna brak het geweld los van Varttina. Wat een volume, wat een interactie met het publiek, een show, een belichting, geluid, werkelijk schitterend. Petje af. Wolfstone speelde weer een totaal ander soort muziek waarmee weer bewezen is dat de door ons zo geliefde Folk muziek zich niet laat typeren door een bepaalde sound. Alles is mogelijk en er is alle ruimte voor kreativiteit. Tenslotte mijn hartelijke dank aan de organisatie! Die was weer top!"…
en Jan Depraetere doet over Deerlycke verslag op het interactieve forum van de site van DJ.Jak: … Ik vond Deerlycke gewoon geweldig: een schitterende affiche, verscheidenheid in de muziekkeuze en folkgenres, goede geluidskwaliteit in de tent, comfort en gezelligheid. Betaalbare drank en eetstandjes...Top 3: Ranarim, Varttina en Aedo…

Folkin'Ro
Het eendagsfestival Folkin'Ro in De Boesdaalhoeve St.-Genesius-Rode beleefde afgelopen zaterdag haar eerste editie met optredens van ondermeer: Madingma, Griebo, Kilkenny's Counter, Absynthe Minded, Kadril, (BUB), Follia! en AedO.
Op het gastenboek van hun site www.folkinro.be vonden we een aantal reacties:
Koen: zalige dag met goeie groepen en veel plaats om te dansen. volgend jaar buiten ook een dansvloer en de dansinitiatie wat afstemmen op het balrepertoire (wals, bourrée, polka, andro, tovercirkel jig, en - waarom ook niet - mazurka's (als de heren muzikanten dan ook nog mazurka's willen spelen...)
en Lies: iluuw allemaal ! Ben es komen kijken naar et festival eh. Ik kwam voornamelijk voor AedO maar uiteindelijk waren nog vele andere groepen echt fantastich!Ook de organisatie was perfect! Ik hoop dat volgend jaar even goed gaat zijn!Kan ni wachten!! Folk rules big time! **~*xXx*~**
Tompie zegt namens de organisatie: Inderdaad : er komt folkin'Ro editie 2 ! Tot dan !!!!!!

M'Eire Morough
Marc Alenus zegt op het interactieve folkforum van DJ.Jak dat het dit weekend moeilijk kiezen was, maar dat het uiteindelijk het nieuwe festival in Dendermonde "M'Eire Morough" werd . "Mijn zonen zijn immers fan van Snakes in Exile, vandaar". Hij had er geen spijt van want "'t dient gezegd, de organisatoren leverden puik werk". En: "M'Eire Morough is dus zeker voor herhaling vatbaar, maar ik hoop dat de organisatoren volgend jaar overleggen met de mensen van Folk in Ro en Deerlycke zodat we elk weekend een festival kunnen meepikken, in plaats van te moeten kiezen".
Snakes in Exile vormde het hoogtepunt voor Marc en natuurlijk zijn zonen: "De tent ging pas echt aan het swingen met SNAKES IN EXILE. Luc was weer goed op dreef in zijn bindteksten en de groep combineerde als vanouds humor, muzikale kunde en af en toe ingetogenheid. Veel nummers uit "Merrily Polluted" een cd die heel wat meer aandacht had mogen krijgen. Kippenvel ook tijdens "three songs from the border", gefloten door Peter van Aken. Ongelooflijk toonvast, hoog en vloeiend gefloten, met de handen in de zakken. Opvallend: geen enkel nummer meer uit de (nochtans zeer goede) debuut cd en veel nummers die door de band nog niet op plaat zijn gezet, maar die al vele jaren op optredens vaste prik zijn."
Marc en zonen moesten de twee headliners (Daithi Rua en Helen Flaherty en Friends) missen. ("Dat is het nadeel van je kinderen mee te nemen. Het was ondertussen half elf en we hadden nog een redelijk lange autorit voor de boeg"). Over de overige groepen zegt hij ondermeer:
The Antwerp & District Pipe Band ('altijd leuk om in de sfeer te komen'),
Sweaty Herby en Faszoladuda ('Ze misten enkel wat uitstraling en podiumvastheid').
Othmar ('Veel inzet en een originele combinatie van gitaar en sax. Goede stem ook, al probeerde hij soms iets te veel op Christie Moore te lijken'.)

Celtic Art Gallery
Van het kleinschalige Celtic Art Gallery in Ham hoorden we nog niets. Het festival had de pecht dat het zondagmiddag is gaan regenen. Die dag traden o.a. op: Tom Teuns en Vera Coomans, Ygdrassil, Follia, Din Delon en Les Nomades. De dag ervoor waren er al concerten van o.a.: Bob Frank en Zussen, Thomas Lynch, Sois Belle en Balbrozijn.