Sfeervol eerbetoon aan Sandy Denny door Linde Nijland

Linde Nijland (Ygdrassil) brengt met een begeleidingsgroep een programma met Sandy Denny songs onder de titel Linde Nijland zingt Sandy Denny. Ze staat er in augustus ondermeer mee op het Folkwoods Festival bij Eindhoven en volgend jaar op het folkfestival in Zwolle. Assie Aukus bezocht de tweede try-out in theater Romein in Leeuwarden en schreef voor Folkforum.nl een recensie:

- door Assie Aukes -

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Britse folkzangeres Sandy Denny kwam te overlijden. Op 21 april 1978 overleed ze op 31-jarige leeftijd aan een hersenbloeding, nadat ze enkele dagen eerder bij vrienden van de trap was gevallen. Met haar verloor Engeland haar grootse contemporaine folkzangeres.

Zij maakte furore met de groep Fairport Convention, waarmee ze in 1969 drie klassieke albums maakte: What we did on our holidays, Unhalfbricking en het legendarische Liege & Lief. Haar mooiste album maakte ze, achteraf gezien, waarschijnlijk met haar eigen band Fotheringay. Haar vertolking van The banks of the Nile is nog steeds onovertroffen.

In 1972 stond Sandy Denny aan de top van haar roem: uitgeroepen tot beste popzangeres van Engeland, een succesvol solo-album, een duet met Robert Plant op het Led Zeppelin-album 4 en een rol in de popopera Tommy van The Who.

In 1972 was Linde Nijland waarschijnlijk nog niet geboren. Toen Sandy Denny in 1975 voor het laatst met Fairport Convention in 'De Oosterpoort' in haar woonplaats Groningen optrad, was Linde nog een kleuter. De muziek van Sandy Denny leerde ze kennen via haar vader. Toen Fairport Convention voor het eerst in 25 jaar in 1999 weer in Groningen optrad, zong Linde als gastzangeres Sandy's klassieker 'Who knows where the time goes', waarmee ze velen uit het publiek ontroerde. Dit was wellicht de basis van het programma dat Linde het komende seizoen wijdt aan haar lievelingszangeres: Linde Nijland zingt Sandy Denny.

In het sfeervolle theater Romein in Leeuwarden vond donderdag 15 mei de tweede try-out plaats voor een select publiek. Met een mooie interpretatie van 'Winterwinds', van het album 'Fotheringay' werd de toon van de avond gezet. Rustige vertolkingen, mooi snarenwerk en een heldere stem, die het werk van Denny uitstekend weet te brengen. De verdienste van Nijland is dat ze de liederen van Sandy Denny op een zeer persoonlijke wijze eigen heeft weten te maken. Je hoort Sandy Denny, maar je hoort ook onmiskenbaar Linde Nijland zoals we haar kennen uit het duo Ygdrassil.

De repertoirekeuze was opvallend. In verhouding weinig werk van Sandy's soloalbums, zodat de nadruk van het programma grotendeels op Denny's werk met Fairport Convention en, in mindere mate, Fotheringay lag. De fenomenale traditionals die Sandy Denny met deze groepen opnam, zijn stuk voor stuk ware klassiekers waar maar weinig artiesten hun vingers aan willen branden.
Linde Nijland waagt zich op overtuigende wijze aan Matty Groves, een prachtig a capella gezongen A sailor's life en schitterde ze in een spannende uitvoering van The banks of the Nile. Uit Denny's eigen werk koos Nijland veelal nummers die afkomstig zijn uit het repertoire van Fairport Convention en Fotheringay. Autopsy (van het FC-album Unhalfbricking) kreeg een licht-jazzy vertolking met mooi basspel van Eddy de Jonge (Törf). Is it true is een minder bekend nummer afkomstig van het onderschatte Rising for the moon-album van Fairport Convention uit 1975.

Natuurlijk werd ook Denny's bekendste lied 'Who knows where the time goes' gezongen, dit maal in een heel andere uitvoering dan toen met Fairport Convention. Jammer genoeg vond ik deze vertolking van Nijland het minst overtuigen. Sommige wendingen kwamen wat gekunsteld over en de spanning die dit nummer van nature heeft, wist zij dit maal niet op te roepen.
Gelukkig revancheerde Linde Nijland zich in de toegift met een sublieme uitvoering van 'No end' van Denny's Like an old fashioned waltz'.

Linde Nijland weet op overtuigende wijze een prachtige selectie van het mooiste werk van Sandy Denny op het podium neer te zetten. Ondanks het feit dat dit pas het tweede optreden was, klonk de begeleiding al redelijk hecht. Dit belooft alle goeds voor de toekomst. Met nog wat meer informatie over Sandy Denny zelf, haar leven en haar liederen in de aankondigingen groeit dit programma uit tot een waar eerbetoon aan deze, helaas te vroeg overleden, zangeres.