Schitterende Kleine Blote Liedjes van
Eva de Roovere en Gerry de Mol

Afgelopen weekeinde werd in Gent een nieuw theater geopend, waarin veel goede muziek gebracht wordt (zie www.handelsbeurs.be). Het is de nieuwe Gele Zaal, vanaf nu gevestigd in de geheel gerenoveerde Handelsbeurs op de Kouter. Bovendien is er een fraaie foyer en een restaurant. Aan de achterkant is een terras dat over water uitkijkt.

In de naar het podium aflopende zaal kunnen zo'n vijfhonderd mensen comfortabel zitten. Middels een ingenieuze constructie, die het podium vijf meter omhoog tilt tot niveau-begane-grond ontstaat er een zaal met een vlakke vloer voor staan-concerten voor ruim 800 man. Dit weekeinde konden we zittend genieten van een feestelijk en interessant openings-programma.

Op straat werd sfeer gemaakt door het Brabantse dweil-klezemer orkest de Coup. Binnen waren er overdag gratis toegankelijke concerten.
Zaterdag traden ondermeer op The Rag Foundation (revelatie
uit Wales), Het Gespuis (Gents muzikantencollectief met o.a. Derek, Bruno Lieven Tavernier..) en B23 (project met El Fish-leden).
Zondagmiddag was het de beurt aan Kleine Blote Liedjes (Eva de Roovere & Gerry de Mol), Princess Manisa M'Bla & Group (Congo) en Ialma (Galicië/België).
Beide avonden waren niet gratis toegankelijk. Ze werden gevuld met het opzienbarende project van violist Wouter Vandenabeele. Vanaf woensdag was dit gezelschap al elke avond actief voor genodigden. Morgen meer over dit bijzondere project.

Zondagmiddag hebben we genoten van Kleine Blote Liedjes. Eva de Roovere en Gerry De Mol komen met dit programma ondermeer ook in januari naar het International Folk Festival Tilburg, alwaar ze een lunchconcert zullen geven.
Het duo gaf nu een voorproefje, met een achttal liedjes. Vaak poëtische teksten maar ook met subtiele humor.
Gerry De Mol is een knap gitarist en heeft in zijn manier van zingen iets van dat sleperige van Cornelis Vreeswijk.
Eva de Roovere kennen we als zangeres van Kadril en Oblomov, maar ook als actrice en cabaretière. Ze scoorde ooit hoog in een duo op het Leids cabaretfestival. Beide laatste talenten komen in Kleine Blote Liedjes goed van pas. Luchtige liedjes als Eendje ("Eendje ga je mee, zwemmen met z'n twee) werden afgewisseld met geëngageerde kost als de bewerking van het nummer Oregon, dat Tucker Zimerman ooit speciaal schreef voor Derroll Adams en dat handelt over migratie van Europeanen naar Amerika. In de tekst van Eva en Gerry gaat het over noord-afrikanen op zoek naar een beter leven in Europa. Deze bewerking verdient een prijs!