Urban Trad in het Muziekcentrum Enschede, 19/11/2004

-door Arnoud-

Keltische muziek met moderne dance invloeden voor een zittend publiek.. je vraagt je toch af wat de doelgroep van de schouwburg was. Het publiek van middelbare leeftijd dat voorgaande jaren massaal op de Celtic Night af kwam? Dat was er gister ook, alleen niet zo massaal zodat de grote zaal van het muziekcentrum slechts half gevuld was en bij overmaat van ramp hielden sommigen het zelfs voor de pauze al voor gezien. Begrijpelijk, want het geluid was veel te hard en lelijk scherp.

Het volume was na de pauze beter, maar misschien moet de geluidsman van de band eens luisteren naar het warme onversterkte geluid van Sophie's trekzak of Dirk's viool, want dat klinkt toch niet als krekel gesnerp? Overigens heb ik begrepen dat het een zitconcert was op verzoek van de band, maar dan toch niet van bandleider Yves Barbieux die zijn uiterste best deed om het publiek uit de stoelen te krijgen wat uiteindelijk ook gelukte met de 'Travolta disco truuk' ("iedereen staan en vinger in de lucht!"). Eerlijk gezegd was mijn verwachting al niet zo hoog gespannen, maar er was nu hoop op een meer gevarieerd concert gezien de beloofde nieuwe Europese invloeden.

Helaas bestonden de twee sets nog steeds voornamelijk uit reels, of hornpipes, maar het schema is steeds gelijk. Voor dansend publiek zal dit niet zo'n probleem zijn, maar in deze theater-setting viel de band jammerlijk door de mand. Met commercieel is niks mis en ik juig moderne cross-overs toe, maar dit was wel erg gemakkelijk. Wat zonde is dat toch, want Yves heeft een stel puike muzikanten om zich heen verzameld, maar het resultaat is helaas minder dan de som der delen. Gelukkig viel er nog te genieten van liedjes intermezzo's, en de solo van vervangende gitarist Maarten Decombel met Sophie Cavez op trekzak was werkelijk een verademing. Na de wals uitdaging van Yves ("een cd voor het eerste danspaar"), had ik een enthousiaste danspartner gevonden die maar geen genoeg kon krijgen van de scottish en natuurlijk een stevige polka op de toegift: Vodka Time. Heb me dus prima vermaakt, maar vraag me af of dat ook geldt voor de rest van het publiek.. Nouja, die kunnen volgende week zondag hun hart ophalen met Roby Lakatos en Myriam Fuks, waarschijnlijk onversterkt, in dezelfde zaal.