Fraaie nieuwe blote liedjes van Eva De Roovere en Gerry De Mol

- door Henk -

Je kent ze wel: Eva De Roovere en Gerry De Mol. Eva zong tot voor kort bij Kadril en is zangeres van de groep Oblomow, waarvan Gerry De Mol de leider/tekstschrijver/componist/snarenman is. Met hun Kleine Blote Liedjes zijn ze populair in België. Nadat ze begin dit jaar als duo hun cd Kleine Blote Liedjes uitbrachten hebben ze het druk. De ene tournee volgt op de andere.

Onlangs stonden ze nog op het Aardklop festival in Zuid Afrika. Nog eventjes en ze hebben alle culturele centra aangedaan die Vlaanderen rijk is. Eind komende week zijn ze twee keer vlak over de Nederlandse grens bij Antwerpen te zien: vrijdag in Rataplan in Borgerhout (20 uur) en zaterdag in De Schelde in Zandvliet (Noord-Antwerpen) (20:15). Over ruim een maand staan ze op vrijdag 3 december in het Zwolse Odeon (20:00).

Vrijdagavond (22/10) traden ze op voor zo'n 200 bezoekers in cc De Werft in Geel, vijftien kilometer onder Turnhout. Ik was benieuwd of ze inmiddels alweer nieuw materiaal brengen. Naast vrijwel alle prachtige breekbare, intimistische, verstilde en soms komische songs die we van hun album kennen, hoorden we elf (!) andere even aangename nummers, waarvan enkele gloednieuw.

Gerry De Mol toont zich daarin opnieuw een begaafd gitarist. Hij maakt tegenwoordig trouwens ook sporadisch gebruik van loops, een techniek die hem in Geel even in de steek liet. Hij zingt iets meer dan voorheen. Bovenal is De Mol een begenadigd teksschrijver. Enerzijds houdt hij de luisteraar een spiegel voor, anderzijds roept hij verschillende sferen op in zijn poëtische aanpak. Voor Eva De Roovere moet het heerlijk zijn deze teksten te zingen. In de wat meer kleinkunst-achtige nummers komt haar acteertalent van pas, in het poëtische werk haar inlevingsvermogen.

Onder de vijfentwintig nummers die ze speelden, waren er elf die nog niet door hen zijn vastgelegd op cd. Niet op cd maar wel al eerder door KBL vertolkt:

'Toen ik een jongen was'. We hoorden het eerder door Eva zingen ondermeer tijdens Oblomows Lady's Night en met KBL op het International Folkfestival in Tilburg. Een van de treffende regels luidt: 'Kijk die foto, dat was ik, vuile knieën, stoere blik'…

Gypsie (een Suzanne Vega-nummer, vertaald door Gerry De Mol).

Nog nooit eerder gehoord:
'Blokje om', een geslaagde vertaling door Gerry De Mol van het nummer Long Way Home van Tom Waits dat Norah Jones onlangs nog op het tweede album zette. (…'t Is altijd donker waar ik woon…)

'Nu', een poëtisch eigen nummer.

'Piraten' een uptempo met z'n tweeën gezongen lied 'over het leven in 't algemeen'.

'Teder Hart', een vertaling door Gerry De Mol van Jacques Brels 'Les coeurs tendres'. (…'In hun ogen drijft de pijn die achterblijft…').

'Niet voor niets', (…'Iemand zei me, dat je mij nog graag ziet'…). Een nummer waarin de loop wel werkte en Gerry De Mol zijn gitaar halverwege in de steek kon laten om een flesje bier achter het podium te halen.

'Vervellen', een eigen nostalgisch nummer over zomers van toen. Het wordt fluitend afgerond.

'In die regen', een ragtime-achtig nummer over relationele problemen (…'het regent dag en nacht'…).

'Bonsaïboompje', deel twee van de trilogie die begint met 'Tomaat'. In 'Tomaat' is ie nog een schildpad en misschien morgen 'n potvis. In 'Bonsaïboompje' verzucht-ie dat hij soms wel een bonsaïboompje zou willen zijn, of een hondje. Dit nummer is trouwens ook op de website van KBL te horen. (www.kleinebloteliedjes.com).

'Whiskyglas'. Een vertaling door Gerry De Mol van het nummer 'Onder in my whiskyglas' van de Zuidafrikaan Koos Kombuis. Eerder zetten onder anderen Stef Bos en Johannes Kerkorrel dit sterke nummer op de plaat. Tegenwoordig wordt het volgens De Mol door Kombuis in een soor trash-stijl gebracht. KBL houdt het op een indringende akoestische versie.

Zie ook: www.kleinebloteliedjes.com.