Image
Bruno Le Tron, vrijdag met Maubuissons op Na Fir Bolg,
zondag met Tref op Gooikoorts
foto DJ.Jåk, www.folkroddels.be

Schuilen tijdens prachtige festivals

Het afgelopen weekeinde leverde prachtige festivals op. Ze werden echter geteisterd door de regen. Zelf mengden we ons enkel vrijdagavond tussen de festivalgangers op Na Fir Bolg in Vorselaar. Toen was het nog droog. We zagen daar overigens een aanrader voor alle grotere festivals: het Bretonse Maubuissons met een stevig rockende maar ook subtiele jazzy aanpak van traditionele dansjes waar een beukend bal folk door ontstond. Centraal figuur: Bruno Le Tron, een tovenaar op de diatonische trekzak (ook Tref, waarmee hij zondag, aldus DJ.Jåk op zijn site folkroddels.be, het 'beste folkbal ooit' gaf tijdens het festival Gooikoorts). We waren trouwens eveneens onder de indruk van de jonge Vlaamse groep Embrun die in augustus op Folkwoods staat (zie ons portet van Embrun in de special Folkwoods).

Alle geluiden die we horen van de andere festivals worden deels beheerst door het slechte weer. Een compleet modderbad in Werchter waar vier dagen op rij telken 65.000 mensen (!) bijeen waren. En waar naast de giganten als Metallica ook ingetogener werk te horen was van bijvoorbeeld Admiral Freebee met aan zijn zijde Nathalie van Lais.

Music Meeting
Ook het festival Music Meeting in Nijmegen, op haar 20ste editie voor het eerst in de buitenlucht maar met de nodige tenten, ontkwam niet aan een aantal fikse buien. Daar werd nauwelijks om gemaald door de 3000 man publiek in het mooie Park Brakkenstein. In de uitvoerige recensie van René Megens en Hans Walraven in de Gelderlander, dat je in zijn geheel kunt lezen op www.degelderlander.nl, komt de nattigheid geregegeld ter sprake:
…Meer publiek dan musici op een podium als gevolg van een fikse hoosbui. Voetballende muziekliefhebbers op een groot veld. Warme Senegalese zomeravondmuziek bij veertien graden en een gevoelstemperatuur van vijf. (…) Slobodan Trkulja & Balkanopolis heeft gevoel voor zwarte humor, want hij sluit zijn puike optreden af met opgewekte Balkanfolkjazz met de titel Invocation of the rain. En als de organisatie van Music Meeting ergens níet op zit te wachten, is het méér regen (….) De Cubaanse pianist en bandleider César 'Pupy' Pedroso laat de regenwolken dan weer verwaaien met strakke en doorgecomponeerde salsa waarin de traditionele son fanatiek leentjebuur speelt bij rock, funk en dance. Timba heet het resultaat waar niemand bij stil kan blijven staan.
en:
…Niemand op de Music Meeting 2004 kan echter om die steeds weer leeglopende regenwolk heen. Vervelend. Soms wordt het aardig opgelost, zoals bij Vistar. De groep staat in een kiosk met de rake naam Boschzicht. Het is het derde en kleinste podium van deze Music Meeting. Vistar doet aan Indiase, door tabla aangedreven muziek, Saharablues en jazz. De Hindoestaans/Surinaamsevoorman Raj Mohan, effectief klaagzanger, reageert alert als een hoosbui zijn publiek bestookt: 'Kom bij ons op het podium, plek genoeg.' Gezelligheid troef. Meestal is een podium een zwaar bewaakte vesting. Niet bij de gemoedelijke Music Meeting….
…De depressiviteit van de weergoden is vooral vervelend voor de organisatie die het bezoekersaantal na drie dagen op 3000 ziet stranden. Zo'n duizend mensen minder dan bij de vorige Meeting, in de zalen van De Vereeniging en Stadsschouwburg. Niet dat met de tegenvallende cijfers een volgend festival direct in gevaar komt, maar 'het nieuwe begin' heeft niet de allure gekregen waarop gehoopt was. Aan de entourage ligt het zeker niet, die kan nu al op de voor de titel: mooiste van Nederland…

Ton Maas en Frank van Herk zijn in de Volkskrant ook enthousiast over de verhuizing naar het park. In tegenstelling tot De Gelderlander heeft De Volkskrant het over méér bezoekers dan voorheen:
…Zelfs met niet al te mooi weer, mocht het wereldmuziekfestival opgelucht ademhalen. De koerswijziging is positief uitgepakt: een sfeervolle lokatie met goed toegankelijke podia, verbeterde geluidskwaliteit en - ook niet onbelangrijk- meer bezoekers….
en:
…Dankzij het contract dat de Music Meeting heeft kunnen afsluiten over het gebruik van Park Brakkenstein, waarbij drieduizend bezoekers per dag mogen worden toegelaten, heeft het festival weer groeikansen. Mogen ze nog wel iets aan de catering doen. De wachttijden bij de drankjestent waren vaak onaanvaardbaar lang…

Ook de Volkskrant-verslaggevers moesten de regen trotseren:
…Het mag zo zijn dat parallelprogrammering onvermijdelijk is op een festival als dit, maar het maakt het erg lastig kiezen tussen bijvoorbeeld Balkanopolis van de Servische multi-instrumentalist Slobodan Trkulja en Stimmhorn. Voor liefhebbers van de Europese rootsmuziek zat er weinig anders op dan zich door de modder en regen heen en weer spoeden tussen de uiteinden van het festivalterrein…

Hieronder nog een aantal acts van de Music Meeting met daarachter in het kort kwalificaties uit de twee recensies:
Gilad Azmon & Orient House Ensemble
(Gld: weemoedige folkjazz, gedreven jazz, Franse folklore, invloeden uit het Midden-Oosten),
Outlandish (Gld: hiphop middels een laagdrempelige 'say ho ho'-show. Heerlijke muziek voor jong en oud),
Zangeres Mitsoura (Gld: Hongaarse 'zigeunerambient' zonder charisma, Vkr: tegendraads en vernieuwend),
Lucia Pulido (Gld: bedeesde folk-jazz, Vkr: on-Latijnse bezettiong van drums, basgitaar, klarinet en trombone),
Het Kameroense Gino Sitson (Gld: elegante jazz met stemacrobatiek),
Femi Kuti (Gld: dynamische afro-beat, Vkr: doorslagje van Fela en hij speelt even vals sax als zijn vader),
African Abstractions van slagwerker Michael Baird (Vkr: subtiele percussiegrooves, mooie solo's op sax en piano),
Orchestra Baobab (Gld: kleurrijke, fraaie rumba weet maar weinigen op de Amfion-dansvloer te krijgen),
Tinariwen (Gld: Verrassende verwantschap tussen Malinese Touareg-rock en de blues van Captain Beefheart en andere psychedelica),
Stimmhorn (Vkr: Zwitsers duo met rekzak, Alpenhoorn en boventoonzang),
Dobet Gnahoré (nieuwe 21-jarige zangster van se West-Afrikaanse muziek).