Gipsy Festival kan nog jaren vooruit

Het International Gipsy Festival in Tilburg trok afgelopen maandag ondanks stortbuien zo'n 1500 bezoekers. Festivaldirekteur Albert Siebelink (ook Route 05) toont zich in het Brabants Dagblad tevreden: "Balen van de regen, dat kost geld natuurlijk. Mensen zijn niet gekomen, of juist naar huis gegaan. Maar er was dit jaar meer belangstelling dan ooit. Er zit groei in, we kunnen nog zeker vier jaar vooruit."
In hetzelfde artikel in het Brabants Dagblad kwalificeert recensent Dieter van den Bergh de groep Besh o DroM als het absolute hoogtepunt van het festival. Hij was ondermeer ook te spreken over opvallende 'rocky' show van de Bulgaarse oudgediende klarinettist Ivo Papasov en de speciaal voor het festival opgezette gedurfde act van regionale Sinti-held Paulus Schäfer met het twintigkoppige Tilburg Paradox Orchestra. "De heerlijk stomende big band wisselde knap gearrangeerde jazz-standards af met warmbloedige rumba en snelle Django Reinhardt-swing".
Verder ook lovende woorden voor de Macedonische blaaskapel Orkestar Braka Kadrievi ("krachtige set") en over het 'eettheater' van Romeny Jag, rond Sinti-dichteres en verhalenvertelster Bluma Schattevoet uit Culembirg. Haar muziekgroep presenteerde simpele, maar pakkende accordeonwalsen en -musettes met teksten over het vooroorlogse leven van de Roma en Sintio. 'Wenn die Zigeuner in die Stadt kamen, worden ihnen die Messer und die Wagen abgenommen.' Onderdeel van de act was een eetkraampje met 'zigeunerspecialiteiten', zoals een Broodje Roma en een broodje aardappel, door Schattevoet 'zelf bedacht en gebakken'….