Jong Folk Marathon in Asse toont
progressie muzikanten én dansers
Afgelopen zaterdagavond en nacht speelde zich in Asse bij Brussel de tweede Jong Folk Marathon af. DJ.Jåk doet daarvan uitgebreid verslag op zijn site www.folkroddels.be . Bovendien heeft hij samen met Bart Denolf een fikse serie foto's (de moeite waard!) gemaakt en de site gezet. DJ.Jåk schrijft over elke groep een stukkje waaruit we graag citeren. In zijn inleiding stelt hij vast dat waar de typische balgroepen van vroeger braafjes de 'traditionals speelden', nu een hele serie groepen eigen nummers schrijft. En die groepen er 'staan' op het podium. Ze hebben de uitstraling van een rockgroep en slagen er in het publiek op te zwepen, aldus DJ.Jåk, die eraan toeveegt dat ook het publiek is geëvolueerd: van volksdans naar folkdans. Van ingestudeerde choreografieën naar dansen waar heel veel vrijheid gelaten wordt aan de dansers.
Hier enkele citaten en trefwoorden uit de recensie op www.folkroddels.be:

YUKA. Deze jonge West-Vlaamse groep schrijft alle nummers zelf, en het merendeel is uiterst dansbaar. Ze waren aanvankelijk duidelijk zenuwachtig. (…) naarmate het optreden vorderde groeide het enthousiasme bij zowel groep als publiek. (…) Na afloop kreeg de groep een minutenlang applaus….
SOIS BELLE mocht het grote podium openen. Helaas was door het vroege uur de zaal nog halfleeg. Hadden ze twee uurtjes later mogen optreden, dan had hun vaak sublieme muziek ongetwijfeld veel beter overgekomen….

…Intussen ging in de kleine zaal het kettingbal van start. Met Peter, Pieter, Jonas, Toon, Bert, Pascale, Willem, ... Het zoveelste bewijs hoe levend de 'balscene' is in Vlaanderen….

... TANTUR (TANTRA + TURDUS PHILOMELOS). Tantra speelt groovy trancefolk. Turdus feestelijke ska-fanfare-folk. Voeg die twee samen en je krijgt een zeer explosief mengsel (…) knettergekke feestmuziek van de bovenste plank! (…) Als er nog zomerfestivals zouden zijn die een plaatsje vrij hebben op hun programma: boek deze jongens!…

…Ook FOLLIA! kwam, zag en overwon. Ze schrapten nog gauw twee rustiger nummers uit hun playlist, spraken af om een kalme passage in te korten in vlogen erin….
…De sound van EMBRUN is sterk geëvolueerd richting 'AEDO'. Hiermee bedoel ik strakke ritmes (dus zeer dansbaar) met briljante melodieën. …

…Onze eindconclusie van deze JONG FOLK MARATHON is dus weer erg positief. Het is dankzij dergelijke initiatieven dat jonge groepen zo snel kunnen 'groeien'. Dat ze gewoon worden om op een groter podium te staan. Dat ze merken wat aanslaat bij dansers en wat niet….