- door Henk, foto's Ronald Rietman -

Dommelhenk. Het eerste gezamenlijk optreden van Dommelvolk en Wè-nun Henk in Den Bosch, is 't helemaal: Volle zaal, mooie muziek, aanstekelijke humor en maximaal spelplezier. Ad van Genechten, de zanger van Dommelvolk, is ouderwets op dreef. Hoewel inmiddels reeds 59 en een tikkie gekrompen is hij geen spat veranderd. Nog steeds ad rem krijgt hij onmiddellijk de lachers op zijn hand, Wè-nun Henk incluis. Het plezier spat eraf. Zeker op de momenten dat de twee groepen samen op het podium staan. Een unieke reünie. Van Genechten stelt de fans gerust: We blèven optreje tot we toe zèn an un rollator... Wè-nun volk!

In de jaren zeventig en begin jaren tachtig was Dommelvolk befaamd om de humoristische wijze waarop afstand genomen werd van 'belegen' folklore. Na zoveel jaar is het nu op zondagmiddag in het Koningstheater opnieuw raak en balanceert Van Genechten met zijn grappen net als toen op het randje van de afgrond. Van zijn humor zullen we niet teveel verklappen. De echte liefhebber moet zeker naar een van de drie resterende concerten, in Vlissingen (20/3), Oisterwijk (16/4) of Reusel (23/4). Wees voorbereid op een smeuïge hoeveelheid poep en pies, maar van wie kun je dat beter hebben dan van Ad van Genechten.

Wè-nun Henk mist banjospeler Carel van Oirschot die rechtstreeks vanaf Schiphol zonder instrumenten in Den Bosch arriveerde na een trip door Guatemala. Toch klinkt de groep goed. Waar Dommelvolk de dynamiek vindt in gedreven presentatie en bijvoorbeeld het percussieve spel op gitaar, zorgt de spannende variatie van hard-zacht daarvoor bij Wè-nun Henk. Zanger Luc Plompen is sterk op dreef, maar moet nog wennen aan theater-optredens. Zo vergeet hij hoger de zaal in te kijken dan de eerste rijen.

luc plompen en ad van genechten
Luc Plompen en Ad van Genechten

Wè-nun Henk speelt na de opener Jan Viool hun drie nummers van de Nieuw Akoestisch Peil-verzamelaar. Na het verstilde Maagdekens Raad van hun Rum-cd schakelen ze over op meer Dommelse teksten zoals in Zatte Katrein (...die geleefd heeft als 'n verreke en is gestorven als 'n zwijn). Tijd dus voor Dommelvolk-accordeonist Bert Spin om aan te schuiven. Hij speelt ook mee met Vagebond. Knap wordt vervolgens met z'n allen een dansje gespeeld om daarna heel geslaagd de nummers Woensel Kermis van Dommelvolk en De Spaansche Brabander van Wè-nun Henk in elkaar te schuiven.

bert spin
Bert Spin

Na de pauze is het de beurt aan Dommelvolk om vervolgens naar 't einde toe ook weer gezamenlijk 't een en ander te spelen. Opvallend bij Dommelvolk is de samenzang. Violist Steeph Custers benut het complete podium plus de zaal en maakt indruk met zijn lyrische spel. Ook het samenspel met zijn Wè-nun Henk collega Nicoline Soeter wekt bewondering. Ze spelen Van Kriele, De Moord in Loon op Zand, 't Vrouwke van 's-Hertogenbosch, De wijvenbeul, Dommeldans en -wals.

steeph custers
Steeph Custers

nocoline soeter
Nicoline Soeter

We horen ook een bijna rockend nummer met de volgende tekst: 'Waas oew billen mée oe rok omhoog, waas oe billen mée zeep...' , en nog hilarischer klonk een Alpen-jolig 'Blij ww-ers lied' (holadiehee, holadihoo...). Bij het lied De Jager zegt Van Genechten: "Zoals dat ging met die jagers, ze gingen uit jagen, kwamen een mooi meiske tegen, gaven haar een beurt en gingen weer naor huis. Tja, er valt niet meer over te zeggen. Net als over de Dommelvolk-sound: gewoon recht toe recht aan..."

Image
Dommelhenk


Wè-nun Henk:
Luc Plompen (zang), Carel van Oirschot (de volgende keer er weer bij op banjo, tambura, zang), Nicoline Soeter (viool), Mark van Dal (gitaar, zang), Katrien Bos (contrabas), Roeland Uitdewilligen (drums, zang), Hans Hoosemans (mandoloncelle).

Dommelvolk:
Ad van Genechten (zang, gitaar, cister), Bert Spin (accordeon, harmonium, zang), Steeph Custers (viool en zang) en Jitze Kopinga (kontrabas, gitaar, zang).

De resterende drie concerten:
20.03: Arsenaaltheater, Vlissingen (met Gerard van Maasakkers). Reserveringen: bij Uit in Vlissingen tijdens kantooruren: (0118) 416662.
16.04: CC de Tiliander, Oisterwijk. Reserveringen: CC Tiliander van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur, tel: 013-5217220.
23.04: CC de Kei, Reusel. Reserveringsinformatie op tel: 0497-641484.