-door Mirjam Adriaans, foto Ronald Rietman-
Sinds oktober organiseert Triskell folkoptredens in De Bijsluiter van café Bijsmans in hartje Heerlen. Een mooie locatie voor een folkclub die kwaliteit hoog in het vaandel heeft. Tom Theuns, ook een graag geziene gast op de festivals van Triskell, stond gisteravond op het podium met Aurélia, het project met violiste Aurélie Dorzée en percussionist Stephan Pougin.

Hoewel de eerste twee nummers wat moeizaam verliepen (het was nog wat rumoerig door een uitgelopen kerstborrel), werd het vervolgens toch een bijzonder optreden. Helaas was er deze keer weinig publiek, maar een twintigtal mensen lieten duidelijk hun enthousiasme blijken over de knappe, veelzijdige instrumentatie van het trio Aurélia. Ook de ontwapenende zang van Dorzée mocht er zijn, of de vocale strapatsen van Theuns, en wat moet het heerlijk zijn om je ondersteund te weten door een inventieve percussionist als Pougin. Onze recensent Henk was al lovend over hun optreden in Tilburg (zie hier) en ook mij konden ze gemakkelijk overtuigen.

aurélia
Aurélia

Daarbij speelt mee dat De Bijsluiter een mooie intieme locatie is voor dit soort concerten. Het is een niet al te groot zaaltje waar je je in de pauze nog altijd kunt vermaken met de gedichtjes waarmee de muren vol staan. Deze avond waren er voldoende barkrukken voor het publiek, maar er kunnen ook stoeltjes neergezet worden. Het optreden was het derde in de reeks Triskell Folk Clubs, waarbij elke maand een mooie naam uit het folkcircuit te zien en te beluisteren valt. De aftrap was in oktober, met singer-songwriter David Rovics, vervolgens was er de meer Keltische folk van Flaherty, Munnelly & Masure, en nu dus Belgische avantgarde folk van Aurélia. Volgend jaar staan o.a. nog Göze, Janet Russell en Tucker Zimmerman op het programma, en als er al iets is dat deze muzikanten met elkaar verbindt dan is het kwaliteit. Je hoeft niet alles mooi te vinden, maar musiceren kunnen ze. En dat is precies wat organisator Paul Baten belangrijk vindt. Natuurlijk kun je altijd voor voorspelbare muziek kiezen, zo vertelt hij me, maar dan is het niet leuk om dit te doen. Hij hoort zelf ook graag eens wat anders en dat maakt de Triskell Folk Club volgens mij nog aantrekkelijker voor de liefhebber.

Na afloop kan er nog even gekletst worden en dan is er een nieuwtje, dat Tom Theuns tussen neus en lippen door al tijdens het concert had vermeld. Wie er de afgelopen twee concerten van Aurélia in Nederland niet bij was krijgt in augustus een herkansing, want dan komt de Aurélia Feria mee naar ons land, tien dagen lang zal het muzikantentrio met hun theaterschip langs de Maas trekken. De opzet is nog niet helemaal rond, maar er komt een festival van 21 tot 31 augustus 2008, noteer maar vast in de agenda. Eerst wordt aangelegd in grensplaats Eijsden, en vervolgens varen ze noordwaarts, begeleid door een podiumwagen over land. In het programma zal men ook de dansers niet vergeten. Nijmegen wordt de laatste haven van het festival. Paul Baten is al druk bezig met de planning en onderhandelt met sponsoren. Na het bijzondere concert van deze avond is mijn nieuwsgierigheid vast gewekt...