-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Omdat het een prachtige dag was besloten heel wat mensen om met een bootje te gaan varen. Ter hoogte van een boerderij in Noordeloos verscheen verbazing op de gezichten, sommigen wezen naar de kant, wat is hier aan de hand? Het antwoord luidt: Orfest, het eerste Nederlandse balfolkfestival, dat er in de sfeervolle achtertuin werd georganiseerd door de groep OrfeO.


bootje
Een van de vele passerende bootjes

De boerderij in Noordeloos ligt aan het riviertje de Giessen, er staan wat bomen in de tuin die voor een fijne schaduw zorgen en houten bordjes wijzen de bezoeker de weg op het compacte terrein, het is kortom de ideale locatie voor een kleinschalig festival. Dat was er de afgelopen jaren dan ook steeds georganiseerd, zij het met rock en metal. Dit keer was er ruimte voor folk, en dan met name de balvariant. Met het prachtige weer erbij waren de kleine tweehonderd bezoekers en muzikanten enthousiast, met alle hulde voor de organisatie en de vrijwilligers, die ons zorgeloos lieten genieten. Alles begon min of meer op tijd, voor de bierliefhebber was er schappelijk geprijsd lekkers van de tap, waaronder Maredsous, die ook gebruikt was voor een lekkere stew op de menukaart. De catering was verder ook goed verzorgd. Dat hebben de mensen in de bootjes allemaal niet gezien, zij vergaapten zich aan een stel hedendaagse folkies dat zich uitleefde met tovercirkels, jigue's, bourrée's of mazurka's op de dansvloer, genietend van de lekkere live muziek.

dansers
Dansers

Bij aankomst werd nog de laatste hand gelegd aan de aankleding, terwijl de dansinstructie met muzikale begeleiding van Noël Josemans al begonnen was. De vloer had regelmatig een tikje met de hamer nodig om de planken bij elkaar te houden, de zon scheen er vol op en er werden wat voetblessures opgelopen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het bleef goed gevuld met dansers.

Dameskwartet Violet mocht het spits afbijten. Zij lieten vooral fijne intieme melodieën horen met hier en daar wat Keltische invloeden, die al gauw te horen zijn door het gebruik van harp, viool, fluit en bas. Beginnende dansers konden lekker rustig het geleerde in de praktijk gaan brengen, terwijl de gevorderden er weer even in konden komen.

Image
Een hanterdro

Vervolgens lieten de Gonnagles horen zich steeds verder te ontwikkelen, ze waren de enige groep die ook gezongen nummers had en ze proberen bij optredens telkens nieuwe dingen uit. Dit keer werd afgesloten met een heuse human beatbox door de bassist, die het lekkere trompet- en saxgeluid begeleidde. Een tijd geleden vond ik ze nog een zootje ongeregeld met potentie, inmiddels hebben ze zoveel samengespeeld dat ze de belofte van toen behoorlijk aan het waarmaken zijn. Na het optreden spelen ze nog een stuk onversterkt door op de dansvloer, midden tussen het dansende publiek.

de gonnagles
De Gonnagles

De Franse band ZEF had ik woensdag ook bezig gezien bij het folkbal in Eindhoven. Vorig jaar was ik al onder de indruk van hun kwaliteit, en ondanks het gemis van de fluitist, die toen voor een wat zwieriger geluid zorgde, weten ze me ook nu weer gemakkelijk te overtuigen, ondanks een bezettingswisseling. Nu komt het rockelement iets meer naar voren met een vette bas, maar ze spelen nog met evenveel kunde en vooral plezier. De mannen zijn overigens van begin tot eind op het festivalterrein te vinden.

ZEF
ZEF

Na een verhaal van de Kelten Zonder Grenzen, beide dames zijn ziek, maar doen hun uiterste best om er een mooie voorstelling van te maken (onversterkt met twee harpen in de tuin), en een tango workshop (de begeleiding komt van een cd, ik geef de voorkeur aan live muziek) komen de organisatoren van Orfest zelf het podium bevolken.

kelten zonder grenzen
Kelten Zonder Grenzen

Over het geheel genomen is het geluid vrij goed, zeker als de mannen van ZEF zich daarmee bezig gaan houden, maar het gaat even mis als OrfeO op het podium staat. Voor alle zekerheid wordt na een erg harde piep gevraagd of we allemaal onze oren nog hebben, waarna de band een mooie set verzorgt met onder andere een space andro, waarop je trouwens ook mag headbangen, of een tango dansen, want er is tenslotte ook net een tango workshop gegeven die met veel belangstelling gevolgd is. Heerlijk is het als ze twee huilmachines inzetten, hun benaming voor de draailieren die ze rockend laten janken. Als ze tussendoor vertellen dat ze van de organisatie zijn volgt een spontaan en welgemeend dik applaus van de aanwezigen.

orfeo
Orfeo

Afsluiters van het festival zijn EmBRUN, alhoewel... Toon van Mierlo is helaas vanwege familie-omstandigheden verhinderd, maar daar staat tegenover dat gitarist Philip Masure bereid is gevonden in te vallen. En dan is een trekzak geen gitaar, dus krijgen we een iets ander geluid dan we gewend zijn, maar het houdt nog heel wat dansers op de vloer.

embrun
Bert Leemans van EmBRUN

En dus mag de eerste editie van Orfest als geslaagd worden beschouwd, hopelijk lukt het om een tweede editie te organiseren en hier een nieuwe traditie van te maken. De Nederlandse balfolk heeft zich van zijn beste kant laten zien. Een paar jaar geleden was er alleen nog Lirio, dat een eigen stempel drukte op dit genre folk, deze zaterdagmiddag bewijzen drie andere groepen dat ook ons land inmiddels een flink woordje mee kan spreken én spelen als het gaat om scottischen, jigue's, tovercirkels, bourrée's....