Het Amsterdam Roots festival gaf het startsein voor de zomer in een overvol Oosterpark in Amsterdam. De gratis festivaldag Roots Open Air werd zeer goed bezocht. In het park kwam de zon terug na een korte regenbui en het was weer even druk als voorgaande jaren. Het festival trok dit jaar circa 58.000 bezoekers, zo meldt de organisatie.

Een zeer gemêleerd publiek in afkomst en leeftijd genoot van internationale en nationale bands op 7 podia en ontmoette elkaar al flanerend door het park. Als hoogtepunten worden genoemd: de ska-jazz beats van Roy Paci & Aretuska, de concerten van Natacha Atlas en Souad Massi en de vernieuwende klanken van Speed Caravan, die virtuoze solo's op de oud moeiteloos mixte met elektronische beats.

Vorig jaar stond Amsterdam Roots nog op de nominatie te verdwijnen door het wegvallen van een aanzienlijk van de subsidiëring. Dankzij de vele steunbetuigingen van het publiek en de actie Red Roots, is het festival behouden voor Amsterdam in de vorm van het gratis toegankelijke Roots Open Air.

Wegens bezuinigingen bleef Amsterdam Roots 2009 beperkt tot één festivaldag en zijn de concerten in de zalen komen te vervallen. Het festival heeft de wens om Amsterdam Roots volgend jaar weer uit te breiden naar een meerdaags festival.