-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Na een feestelijk slotoptreden van Kalio Gayo volgt een welgemeend dankwoord aan de Stichting Bijzondere Folkprojecten door Folkwoods-organisator Tinus Kanters: "'t Is goed om te zien dat we vrienden hebben." Met meer dan 420 betalende bezoekers en zo'n 80 muzikanten en vrijwilligers mag het Benefietconcert voor Folkwoods bij TAC in Eindhoven zeker geslaagd genoemd worden.

Kalio Gayo

De sfeer zit er bij iedereen gelijk goed in. Veel bezoekers hebben voor de gelegenheid een Folkwoods t-shirt of hoody aan en de meest gehoorde opmerking deze dag luidt dan ook: "Het voelt net als Folkwoods". En het is dat bijzondere Folkwoods-gevoel dat iedereen heel graag wil behouden, kinderen die zitten te knutselen, oude bekenden ontmoeten, lekker eten en drinken en natuurlijk heel veel muziek, het is er allemaal deze middag en avond. Er zijn vier podia, folkrock voor wie lekker uit zijn dak wil gaan, een danspodium voor balfolk, een luisterpodium vol aandacht voor de muziek en tenslotte mogen ook nieuwe talenten hun kunnen laten horen. Daar staan onder meer een damesgroep met vooral Dubliners-repertoire en later nog een stel heren die wat meer wereldmuziek in hun repertoire verwerkt hebben, het klinkt lekker vrolijk.

Busy Lizzie

Het muzikale programma blijkt over het geheel genomen sterk en is geheel afkomstig uit eigen land, daar mogen we best trots op zijn. Ikzelf ben nieuwsgierig naar het eerste officiële optreden van Linde Nijland & Bert Ridderbos (in Folkwoods t-shirt) samen met folkgrootheid Fred Piek (Fungus), gelijk aan het begin van de middag. Hun repertoire is mooi gevarieerd, eigen werk van Linde Nijland wordt afgewisseld met oude Fungus-liedjes, maar Fred Piek blijkt met zijn kenmerkende stem ook nog eens over een fijn Schots accent te beschikken als err een mooie traditional uit die contreien voorbijkomt. Zowel Piek als Nijland hebben een sterke folkstem, die qua kleur mooi bij elkaar passen, al is het voor sommigen nog even wennen aan de combinatie. Voor mij was het genieten van een mooie primeur op het Benefietconcert.

Fred Piek en Linde Nijland

Ook uit het hoge noorden, met Folkwoods-sleutelhanger aan zijn gitaarkoffer, kwam Sido Martens, die een minder karakteristieke, maar wel heel fijn in het gehoor liggende warme stem heeft en maar liefst twee van mijn favoriete nummers op zijn setlist heeft staan, het liedje De Partisaan van de succesvolle cd Cohen in het Fries en De Ballade voor Foekje, waarin hij het schrijnend trieste verhaal uit de doeken doet over Foekje Dillema, een veelbelovend hardloopster die teveel concurrentie bood aan Fanny Blankers-Koen met verstrekkende gevolgen.

Sido Martens

Helaas mis ik op datzelfde podium De Verenigde Volksmuzikanten, waarover ik later erg enthousiaste verhalen hoor.

De Verenigde Volksmuzikanten

Er is namelijk deze avond zelfs een volledig nieuwe band, De Vliering, die helaas door geluidsproblemen niet geheel uit de verf komt op het Folkrockpodium, waar het publiek vooral enthousiast is over Bots en The Watchman.

Bots

The Watchman

Bij vlagen laat De Vliering een lekker folkrockgeluid horen (hier en daar pik ik wat invloeden uit de jaren '70 op), maar de geluidstechnicus krijgt het niet voor elkaar om een goede balans te vinden, waardoor het eigenlijk niet echt mogelijk is om een goed beeld te krijgen van de groep.

De Vliering

Af en toe loop ik bij het danspodium langs, waar mooie klanken voorbijkomen van onder meer Wouter Kuyper op accordeon en de muzikaal veelzijdige band Zoalo, uiteraard wordt er volop gedanst, ook de balfolkies dragen Folkwoods een warm hart toe.

Wouter Kuyper

Behalve live muziek is er op initiatief van Joris Barnier van de Folkaholics ook een benefiet-cd gemaakt. 15 bands, uiteraard de Folkaholics zelf, maar ook Kalio Gayo, BZB, Gonnagles, The Campfire CollaborationVolt!, Tinkers Drinkers Dreamers, Rapalje, Autumn SunScrum, Ball NoirBlue Grass BoogiemenKelten Zonder Grenzen, Slag ende Stoot en LQR, hebben samen de kosten gedragen voor een gevarieerde plaat. Tijdens dit Benefietconcert voor een tientje te koop, vanaf morgen (zolang de voorraad strekt) via de website van de Stichting Bijzondere folkprojecten (SBF) voor €12,50 te bestellen, dan wordt ie thuisgestuurd. Mocht je nog niet bijgedragen hebben dan kan dat nog steeds, ook donateurs blijven van harte welkom via www.folkproject.nl.

Hoewel iedereen belangeloos heeft meegewerkt aan deze dag zijn er toch wat kosten, maar die kunnen vrijwel geheel met de opbrengst van de veiling worden betaald. Als de mannen van Sleepwater met hun stevige americana-geluid nog een laatste nummer laten horen gaat de organisatie vast beginnen met opruimen. Het publiek mag dan nog een poosje nagenieten met een heel fijne sessie bij de bar.

Sleepwater

Organisator Justus Janssen van de SBF gaat gauw zijn cajón halen om ook daar nog even aan te schuiven, na een mooie dag waarop hij tevreden kan terugkijken. Het bijzondere Folkwoodsgevoel was even terug, met een beetje goede wil moet het toch lukken om dat ook de komende jaren weer te krijgen, bij voorkeur natuurlijk in het tweede weekend van augustus.