-door Mirjam Adriaans, foto's Ronald Rietman-
Er komen veel mooie initiatieven van de grond op balfolkgebied. Gisteren vond in Berghem (bij Oss) een nieuw festival plaats: DenneFeest, dansen in een openluchttheater midden in de bossen. Een mooie locatie, goed weer en topbands uit Nederland en België maakten dat het er goed toeven was.

Een goed festival begint met enthousiaste organisatoren en dat zit met Selena van Hesteren en Wim Pulles wel snor. Ze dansen allebei graag en zijn regelmatig op bals te vinden. In openluchttheater Hoessenbosch in Berghem organiseerden ze eerder al eens een 'proefbal' en vervolgens kwam ook het idee voor een festival op die locatie. Een mooi initiatief, waar we graag even sfeer gingen proeven.

Goede sfeer op het DenneFeest

Bij aankomst zorgen kleurige slingers en ballonnen langs het zandpaadje tussen de bomen voor een warm welkom. Het theater zelf is niet zo heel groot, de organisatie mikt vantevoren op zo'n 100 bezoekers en dat aantal wordt (waarschijnlijk mede dankzij de zon) min of meer gehaald. Dat is alvast een eerste opsteker voor het DenneFeest, dat onder meer concurrentie heeft van Gooikoorts en Na Fir Bolg bij onze zuiderburen. Al is er een inwoner van Oss die enthousiast vertelt dat ie ervoor gekozen heeft om dit jaar niet naar Gooik te gaan: "het is toch hartstikke leuk als er bij je in de buurt zoiets georganiseerd wordt?"

Dansers op het DenneFeest

Met de sfeer zit het wel goed, en muzikaal gezien heeft het DenneFeest ook heel wat moois in de aanbieding. De organisatie wil graag kwaliteit bieden en dat lukt prima met de speelse  klanken van op accordeon, gitaar en klarinet, over een paar weken gaan ze proberen om ook Canadese harten te veroveren met hun muziek.

Dan zijn er de romantisch zwierige melodieën van Duo Montanaro Cavez, complimenten voor violist Baltazar Montanaro, die ondanks vertraagde vluchten en zoekgeraakte bagage toch nog op tijd was (via Facebook kon nog snel een lift voor hem geregeld worden vanaf Schiphol) en er met misschien amper een half uur slaap zelfs een tof optreden van wist te maken.

Baltazar Montanaro

Overigens speelt het duo nu hetzelfde repertoire als bij hun luisterconcerten, alleen is het strakker en dansbaarder zonder al te vrije interpretaties eromheen. Gevorderde dansers leven zich uit in variaties, maar een beginnend danser besluit om dit uit te zitten, hij geeft de voorkeur aan de gemakkelijker te volgen deunen van Qui Vive die eerder op de dag al gespeeld hebben.

Duo Montanaro Cavez

Het laatste optreden dat ik meepik is van Rama, het mooie fluitspel wordt ondersteund door fijn gitaarwerk en gevoelige percussie. Ik zag het kwartet al eerder met Roelant Uitdewilligen als vervanger van hun vaste drummer Dave Menkehorst en ook nu weer zorgt hij met zijn subtiele ritmes dat de muziek vol opbloeit. Er wordt ook volop gedanst, al is de onregelmatige wals in 10 en een beetje voor de meesten een stap te ver.

Rama

Het geluid (Wim Pulles staat zelf achter de knoppen, al grijpt ie hier en daar ook de kans om een dansje mee te doen) is prima geregeld en aangenaam qua volume.

En tenslotte de catering, nog een belangrijk punt voor een goed festival. Met speciaalbieren en allerlei biosapjes was het DenneFeest goed voorzien, er waren diverse broodjes en fruit en als maaltijd kon je tegen schappelijke prijzen een lekker bord spaghetti of een broodje hamburger (zowel vlees als vega) krijgen. Er is zelfs een eetmuziekje geregeld met de vrolijke Keltische klanken van het trio O'sCar mc Bonna'd.

O'sCar mc Bonna'd

De plannen om het DenneFeest volgend jaar opnieuw te organiseren broeien en terecht. Hoewel wij er slechts een paar uur waren, was er al volop enthousiasme van de bezoekers. Er werden al vergelijkingen gemaakt met de sfeer op Folkwoods of Orfest en dat alleen al verdient een vervolg.