-door Mirjam Adriaans, foto’s Ronald Rietman-
De Folkaholics is een band die graag een feestje viert en zij mochten een Folk Night organiseren in De Schalm in Veldhoven. Met veel plezier nodigden ze vervolgens een stel bevriende Nederlandse bands uit die elk in hun eigen folkgenre zorgden voor een gezellig festival in een opperbeste stemming.

De Schalm is een fijne locatie voor een niet al te groot festival en de sfeer zat er voor de ruim 200 bezoekers dan ook gelijk bij aankomst goed in met de vrolijke klezmer van De Klezkoppen als inloopband.

De KleZkoppen
De KleZkoppen

Vervolgens is er een lekker potje voornamelijk Ierse muziek met soms een Amerikaans tintje door de Lowland Paddies op het podium in de foyer.

The Lowland Paddies
The Lowland Paddies

Stevige rockklanken horen we bij de Vliering, met veel zelfgeschreven nummers die hun folky kleur krijgen door de zwierige accordeon.

De Vliering
De Vliering

Campfire Collaboration voert de bezoekers mee naar de tijd van de huifkarren met banjo en mandoline.

Campfire Collaboration
Campfire Collaboration

Er zijn niet veel balfolkies, maar OrfeO krijgt ze toch op de vloer voor een rustig walsje of een andro waar makkelijk aangehaakt kan worden.

OrfeO
OrfeO

De zeeschuimers van Pyrates! zijn gemaakt voor live optredens, zij stomen door met razendsnelle uitvoeringen van shanties en hier en daar een luidkeelse ’AAARRR!

Pyrates!
Pyrates!

De Folkaholics sluiten het feestje af met hun cd-presentatie, de groep kiest voor variatie en speelt naast een Keltische klassieker van The Pogues gewoon een Brabantse cover van Gerard van Maasakkers en waarom ook niet, met een lekker snel cowboyliedje of iets van Pater Moeskroen krijgt de groep het publiek gemakkkelijk aan het dansen.

Folkaholics
Folkaholics

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven mag het eerste exemplaar van de nieuwe cd Slijterij in ontvangst nemen en hij heeft genoten: “dit is echte muziek waar het hart in terugkomt en op echte instrumenten”, zo vat hij de Folk Night kort en goed samen.