-door Mirjam Adriaans-
Het Philips de Jonghpark in Eindhoven heeft alweer een flinke metamorfose ondergaan. De opbouw van het terrein voor de tweede editie van Parkfest verloopt voorspoedig. De vrijwilligers doen weer hun best om ervoor te zorgen dat de bezoekers weer volop kunnen genieten komend weekeinde, natuurlijk van de muziek, maar ook van bijvoorbeeld workshops. Cursisten kunnen zich nog aanmelden voor de workshop draailier van Dominique Forges op zondag.

Als ik het terrein opkom is mede-organisator Wendy druk bezig met het helpen oprollen van tentflappen. In de tent moet de bar opgebouwd worden en dan is het wel zo handig als er frisse lucht binnenkomt met dit warme weer. Organisator Justus Janssen komt ook even langs en heeft tijd voor een kleine rondleiding, de indeling van het terrein is immers nogal veranderd ten opzichte van vorig jaar.

De infopost staat op dezelfde plek, ook handig om te weten is dat de EHBO op het terras van het Parkpaviljoen komt te zitten. Janssen hoopt dat ze er niks te doen hebben (net als voorgaande jaren), maar zo kunnen ze het terrein overzien, met als voordeel dat ze ook wat van de festivalactiviteiten meekrijgen, en zijn ze ook voor het publiek gemakkelijker te vinden.

De baltent
De baltent

De baltent staat prominent in zicht bij de ingang, het gratis toegankelijke podium 3 (Frans de Brouwer Stage) is tussen de bomen neergezet en het hoofdpodium staat tegen de bar aan. Zo kan in de tent een drankje besteld worden, al zal het personeel wel instructies krijgen, zodat er bij de rustige concerten ook echt geluisterd kan worden door de bezoekers.

Er wordt hard gewerkt aan de bartent.
Er wordt hard gewerkt aan de bartent.

Tussen het hoofdpodium en podium 4, waar sessies en workshops zullen plaatsvinden, komt de catering en natuurlijk is er opnieuw een instrumentenmarkt aanwezig en diverse andere marktkraampjes.

Het affiche biedt een divers programma, met veel balfolk: onder meer een geheel a capella repertoire van La Jupette Barbue (F), het immer sterke Triple-X Trio (B) en mooie Nederlandse inbreng van Andoorn, Dans L’Air en Grove Maling. Er zijn ook diverse gratis workshops draailier en doedelzak en samenspel. Voor de workshop draailier voor gevorderde spelers van Dominique Forges (die ook zal optreden met de formatie BandaBéro) op zondag betaal je een bedrag van €50,-, en dat is inclusief een dagkaart voor de rest van de zondag. Er kunnen nog cursisten bij, wil je meedoen meld je dan aan bij de Stichting Draailier & Doedelzak, kijk even op: http://draailier-doedelzak.nl/workshop_dominiqueforges.htm.

Voor de luisteraars zijn er o.a. optredens van Van Meurs Family (Ad van Meurs en Ankie Keultjes nemen hun zoon Dylan mee), het virtuoze Ghent Folk Violin Project o.l.v. van Wouter Vandenabeele, De Verenigde Volksmuzikanten (eerder al invallers op zowel Folkwoods als Parkfest, dus vond de organisatie het hoog tijd om ze nu eens gewoon uit te nodigen) en het traditionele koffieconcert op zondagochtend, verzorgd door Ygdrassil, dat Parkfest heeft gekozen om het eerste van drie reünieconcerten te doen. Energieke optredens kunnen we onder meer verwachten van The Dolmen (paganrock), Pyrates! (UK/NL), het Spaanse Pan de Capazo of het Belgische Follia!. Het festival wordt afgesloten door The Young Folk, een jonge Ierse band met als frontman Anthony Furey (inderdaad, uit de bekende familie). Zij spelen overigens bepaald niet traditioneel, maar proberen meer eigentijdse invloeden te verwerken in hun muziek.
Afgelopen week is het affiche gecompleteerd met De Garre van Kornee, een Vlaams vijftal dat is ontstaan toen Hans Quaghebeur van Kadril de vraag kreeg om een aantal bals te spelen in compacte bezetting. Sinds vorig jaar is zangeres Mariken Boussemaere weer terug bij de groep.

Volledige line-up:
Aesun (NL)
Andoorn (NL)
Bal Auvergnat (FR/BE)
La Compagnie Bérot (FR)
Dans l'Air (NL)
The Dolmen (UK)
The Feliciano’s (NL)
Follia! (BE)
De Garre van Kornee (BE)
Ghent Folk Violin Project (BE)
De Grove Maling (NL)
Hoodoo Monks (NL)
La Jupette Barbue (FR)
Van Meurs Family (NL)
Ol’ Foxes (NL)
Pan de Capazo (ES)
Pyrates! (UK/NL)
Triple-X trio (BE)
De Verenigde Volksmuzikanten (NL)
Ygdrassil (NL)
The Young Folk (IE)

14 t/m 16 augustus 2015, Parkfest in het Philips de Jonghpark in Eindhoven.
De voorverkoop loopt t/m woensdagavond, daarna zijn kaarten alleen nog aan de kassa te verkrijgen. Er zijn passe-partouts voor het hele weekend, campingkaarten, dagkaarten en wie sfeer wil komen proeven kan voor €5,- het terrein op. Daarvoor kun je de concerten op podium 3 bijwonen en de sessies en workshops op podium 4. Wil je toch een optreden in een van de twee tenten meemaken, dan kan er met munten betaald worden.

Meer info en tickets: www.parkfest.nl.