Bevrijdingsdag vormt de inspiratie voor de nieuwe single Freedom van Herman Brock Jr. en dat is gelijk de eerste single van het nieuwe in het najaar van 2019 te verschijnen album van de Zeeuwse bluegrassmuzikant. In mei is hij live te zien op de festivals Klomppop in Ovezande en Mijl op Zeven in Ospel.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag agendeert Herman Brock Jr. het thema vrijheid op een muzikale manier, met zijn nieuwe single Freedom. Niet alleen gaat het daar inhoudelijk in brede zin over, het nummer is ook letterlijk op Bevrijdingsdag ontstaan. “Het grootste gedeelte heb ik geschreven toen we op weg waren naar een Bevrijdingsfestival waar ik die dag speelde. Elke zin van de tekst is een pleidooi voor vrijheden die op sommige plaatsen op de wereld als ongewenst worden gezien of verboden zijn. Dat beperkt zich niet tot landen met een dictatoriaal regime, bijna elke cultuur kent wel zijn voorbeelden”, aldus Brock over de inspiratie en totstandkoming. Freedom is digitaal te beluisteren op alle streaming platforms. Een volledig nieuw album van de bluegrassmuzikant uit Terneuzen verschijnt in het najaar van 2019.

Voor de opnames van het album en meer specifiek de eerste nu verschenen single heeft Brock een hele stoet muzikanten bereid gevonden een bijdrage te leveren. Onder hen gitarist Fapy Lafertin en violist Tim Kliphuis. De van de Belgische Roma-gemeenschap afkomstige Lafertin is een gitaarlegende en geldt internationaal gezien als een van de belangrijkste hedendaagse gypsy jazzmuzikanten. Kliphuis - uit Nederland - behoort ook tot die scene en heeft veel met Lafertin gespeeld. Freedom is zeer aannemelijk ook het eerste bluegrassnummer waarin een hangdrum – een van oorsprong Zwitsers slagwerkinstrument, hier gespeeld door Jasper Goedman – te horen is. Het verwerken van muzikale invloeden uit alle windstreken van de wereld in zijn bluegrass, onderstreept de boodschap van Brock.

In de videoclip en het artwork van de single komt werk terug van de Iraanse broers en kunstenaars Icy en Sot. Brock: “Ik zag in het MOCO museum in Amsterdam een tentoonstelling van Banksy en hen samen en was daar van onder de indruk. Hun kunst is erg gericht op vrijheid, ik heb ze om toestemming gevraagd een fragment uit hun videokunstwerk ‘Freedom’ te mogen gebruiken voor de videoclip bij mijn nummer. Ik heb het vervolgens ook in het artwork van de single gebruikt, met op de achtergrond het strand waar ik mijn meeste nummers schrijf.

Over Herman Brock Jr.
De Herman Brood van de bluegrass, wordt hij ook wel genoemd: Herman Brock Jr., een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. In 2015 verscheen ‘The Old World’, een album dat hij heeft opgenomen met medewerking van Blue Grass Boogiemen, Joost van Es, Janos Koolen, Jeroen Schmohl, Herman Brock Sr, The Brockettes, The Blue Grass Bunch, Laurens Joensen en vele andere groten uit de top van de Nederlandse bluegrass scene. Het leverde hem veel lovende reacties op uit de media, waaronder een viersterrenrecensie in de Volkskrant en een TV-optreden bij VPRO Vrije Geluiden. De daaropvolgende zomer speelde hij op Lowlands en andere grote festivals.

Agenda 2019
26 mei – Klomppop, Ovezande
30 mei – Mijl Op Zeven, Ospel

Links
Single Freedom op spotify
Video Freedom op Youtube
Facebook Herman Brock Jr.