The Hua Family Shawm Band - Walking Shrill (anthology of music in China #7) - PAN 2109 (distributie Music & Words)

De titel van de cd Walking Shrill slaat op de toon van de schalmei, die het belangrijkste instrument is in de traditionele muziek in de noordelijke Chinese provincie Shanxi.

In het uiterste noorden van Shanxi, tegen Binnen-Mongolië aan, ligt de streek Yanggao, en het dorp Yangjiabu. Daar komt de familie Hua vandaan. Twee broers vormen de spil van een band, die de traditionele muziek van de streek in ere houdt. Stephen Jones deed veldopnamen in 1991 en in 2001 en het resultaat is Walking Shrill. In het begeleidende boekje staat heel veel informatie over de gujiang, muzikanten die vooral spelen bij begrafenissen en feestdagen, zoals bijzondere verjaardagen (als iemand 60, 70, of 80 wordt of de eerste maan van een pasgeboren baby).

Deze muziek werd tijdens de Mingdynastie in de vijftiende eeuw in China populair. De muzikanten hadden echter geen hoge sociale status, ze moesten ook wijken als bij een begrafenis de taoïstische priesters hun intrede deden. In de maoïstische tijd is het zelfs een hele tijd verboden geweest om wat voor traditionele muziek dan ook te spelen. Ondanks deze problemen is de familie Hua in Yanggao nog steeds actief. Weliswaar komen er steeds meer moderne invloeden uit de popmuziek, maar toch wordt ook de oude traditie nog voortgezet. Voor de klassieke stukken zijn er zes spelers nodig. Het belangrijkste instrument is de schalmei of suona (twee stuks), verder horen er een drum, een stel kleine cimbalen, een grote gong en een hao (een soort lange trompet), een dangdang (gong) en een gouwazi (gong) bij. Dit laatste instrument werd na de Culturele Revolutie overigfens zeldzaam en wordt vaak vervangen door nog een stel cimbalen.

In 2002 trad de familie Hua voor het eerst op buiten hun eigen landstreek. Dat was in Washington DC (VS) bij het Smithsonian Folklife Festival of the Silk Road. Stephen Jones hoopt dat hij met deze cd de wereld deze muziek kan laten horen, en is al blij als de gujiang dit zullen blijven spelen, ook al is dat dan met moderne invloeden.