Compay Segundo - Hasta Siempre Compay - CoraZong 255 050

Various artists - Todo Cuba - CoraZong - 255 049

Voor wie in de zomer een bijpassend lekker cd'tje wil opzetten brengt platenmaatschappij CoraZong twee albums uit met Cubaanse muziek. In het Spaanse Madrid werd een verzamelaar van Compay Segundo samengesteld en een dubbelalbum Todo Cuba, met diverse artiesten

Voor beide cd's werden oude opnamen opnieuw gemasterd in de studios Artenet SGAE in Madrid, door Luis Bautista. De selectie van de nummers werd door Pablo Arribas, de Cuba-deskundige van de Spaanse auteursrechtenorganisatie SGAE, gemaakt.

Hasta Siempre Compay heet het album met een overzicht van de indrukwekkende carrière van Compay Segundo (18 november 1907 - 14 juli 2003). Het cd-boekje geeft zowel in het Engels als in het Spaans informatie over Máximo Francisco Repilado Muñoz, zoals hij eigenlijk heette. Ruim 70 minuten duurt deze compilatie. Er staan opnamen op uit de eerste helft van de jaren 50, met Lorenzo Hierrezuelo, waarmee hij het duo Los Compadres vormde. Daarna komt de tweede helft van de jaren 50, toen hij met andere begeleiders verderging onder de naam Compay Segundo y sus Muchachos. Tot slot staan er nummers op die in 1974 en in 1985 zijn opgenomen. Alles werd in de hoofdstad van Cuba, La Habana, geregistreerd. Natuurlijk staan er de hits Chan-Chan en El Cuarto de Tula op, maar het zijn vooral de oude nummers uit de jaren 50, die met deze cd uit de vergetelheid gehaald worden.

Op 5 juli komt Todo Cuba uit. Dat is een verzamelaar met al die bekende namen die na Ry Cooder's Buena Vista Social Club beroemd werden over de hele wereld. Uiteraard ontbreekt op deze dubbelaar Chan Chan van Compay Segundo niet, maar daarnaast staat er een keur aan andere nummers op, van artiesten als Eliades Ochoa, Ibrahim Ferrer, Rubén González, Beny Moré y su Orquesta en vele anderen. Twee cd's, elk 14 nummers, staan garant voor een uur en drie kwartier zomerse klanken. Cubaanse son uit de diverse streken van het land, met klassiekers zoals Guajira Guantanamera. Ook bij deze compilatie zit een cd-boekje met uitleg in het Engels en in het Spaans over die Cubaanse muziek door de Spaanse journalist Diego A. Manrique.