ninalynn - a taste of the wild
NinaLynn – A taste of the wild - Strictly Country Records SCR-88

Mijn kennismaking met de jonge Nederlandse singer-songwriter Nina Lynn Woerden ging via Pieter Groenveld, de man achter het kwaliteitslabel Strictly Country Records. Omdat Pieter niet vaak werk van Nederlandse artiesten uitbrengt, was m’n interesse gewekt, mede door het feit dat  NinaLynns debuutalbum werd geproduceerd door Janos Koolen, een muzikant die ik in de loop der jaren veel mooie dingen heb zien doen.

Toch was ik aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het album Hummingbird dat in 2021 uitkwam. Een prachtige stem, sprekende eigen liedjes, een heel mooi traditioneel nummer (A bold young farmer) en sprankelende opnames. Fijn dat er weer eens een artieste is die niet in de voetsporen treedt van een S10, Froukje, Meau en al die andere Nederlandstalige zangeressen.

En dan is het tijd voor het altijd lastige, tweede album. De single The Wolf werd al eerder uitgebracht en daarop is een meer popachtig geluid te horen. Maar A taste of the wild is uiteindelijk een zeer gevarieerd album geworden en bevat een schat aan muzikale stijlen. 

Tekstueel worden er vele thema’s aangestipt. Zo baseert NinaLynn het openingsnummer Glistening op een gedicht dat ze ooit schreef over de angst dat ze alles al gezegd zou hebben op haar debuutdebuut. In A taste of the wild staat haar sociale leven centraal, de omgang met de mensen om haar heen, maar ook over de relatie tussen mens en natuur, een thema dat ook weer terugkomt in The Wolf. If you were an ocean beschrijft de relatie met haar vriend, dat hij mag zijn wie hij is.  

Veel nummers schrijft ze samen met de leden van haar begeleidingsband, bestaande uit Janos Koolen (diverse snaarinstrumenten, piano), Arthur Bont (drums, percussie) en Lucas Beukers (bas). Muzikanten die allemaal verschillende muzikale invalshoeken hebben. Al sinds het debuutalbum staan ze NinaLynn bij en vormen tegenwoordig een hecht team. Als gasten werden ditmaal zangeres Fay Lovsky en Onno Kuipers (Louisiana Radio, Marjolein Meijers) uitgenodigd. In het openingsnummer Glistening zorgt de accordeon van laatstgenoemde naar het einde toe voor een typisch folk geluid, terwijl de trekharmonica in nummers als A taste of the wild meer richting cajun gaan. Wonder in her eyes en Harvest moon (niet een Neil Young-cover) zijn dan weer schatplichtig aan de bluegrass en de country. Enkele fijne, verstilde nummers als Barefoot, Each woman (geschreven met Gé Reinders) en From the bones versterken het gevarieerde geluid van dit overtuigende album, waarin de krachtige stem van Nina Lynn Woerden wederom centraal staat. 

Het kan haast niet missen dat deze jonge zangeres hoge ogen gaat gooien met dit nieuwe album. 

Assie Aukes

Releasedatum: 31-03-2023