cathy jordan & feargal murray - storybook, the songs of brendan graham
Cathy Jordan & Feargal Murray - Storybook, the songs of Brendan Graham - Half Door Songs

Bijna twee weken na dato geniet ik nog na van de eerste Secret Siren Session van 2024. Was ik in november al onder de indruk van The Brother Brothers die in het Torpedo Theater in Amsterdam hun tour afsloten, deze keer werd het wel heel bijzonder. Want niemand minder dan de Ierse zangeres Cathy Jordan (bekend van Dervish) en haar begeleider Feargal Murray (piano) waren speciaal voor dit optreden naar Nederland gevlogen. Voor de gelegenheid was er ook een middagconcert ingepland, dat net zo dik uitverkocht was en naar verluidt minstens zo mooi als de avondvoorstelling die ik bijwoonde.

Met Dervish wist ze wereldwijd een flink publiek te bereiken, ze heeft ooit voor een publiek van 200.000 mensen opgetreden, en dan is twee keer 35 personen een peuleschil. Nou ja, er is op zijn minst niets te merken van zenuwen of ander ongemak dat zo'n intieme setting zou kunnen veroorzaken, eigenlijk is het zelfs ideaal voor het programma dat Jordan en Murray voor ons in petto hebben. Want we krijgen, naast enkele fijne traditionals, een primeur in de vorm van een voorproefje van het nieuwe album Storybook, the songs of Brendan Graham. Deze avond horen we prachtige uitvoeringen van onder meer Waltzing Alone, een soort liefdesverhaal met een prachtige tekst, de beginregels: 

O She lives up near the sky, 
High up in the snow,
As a young ballerina, 
She danced to steal the show

Dan is er ook nog Hardanger Bow, een ode aan Annebjørg Lien die op de plaat op beide stukken hardangerviool speelt. En opnieuw raakt de tekst direct: 

The sky is a Norwegian blue,
The sun seems to hang just under the moon;
Deep in the valleys, somewhere below...
She plays her Hardanger bow.

En die twee nummers alleen al zijn wat mij betreft de moeite van het aanschaffen van Storybook waard. Bij het optreden worden de stukken in duovorm gespeeld en af en toe met subtiele vocale ondersteuning van The Lasses en dat klinkt heerlijk. Op de cd is het minstens zo mooi, met de prachtig kleingehouden instrumentatie van diverse gasten. Zoals de hiervoorgenoemde Annebjørg Lien en het strijkorkest Slow Moving Cloud (met cello, nyckelharpa en viool) dat op de in december verschenen single Winter Blessing te horen is in een traditionele Noorse melodie, uiteraard in een prachtig fijngevoelig arrangement, zodat de tekst (een hommage aan de winter) centraal blijft staan. Zij geven ook een tere kleurnuance aan een ander pareltje, Winter, Fire And Snow. Dat is een bewerking van een gedicht van Macdara Woods (1942-2018) en zijn weduwe gaf toestemming om hiervoor een opname te gebruiken waarop hij dat voordraagt. Zijn lekker in het gehoor liggende zangerige stemgeluid gaat naadloos over in het fijne pianospel van Murray die de mooi gerijpte vocalen van Jordan begeleidt. 

Op het hele album is geen traditional te bekennen, Cathy Jordan zelf zegt daarover dat ze voor de verandering eens voor een moderne variant van folk gekozen heeft. Ze kent liedsmid Brendan Graham al jaren, nam een aantal keren demo's voor hem op en besloot nu om die liedjes eens op een officieel album vast te leggen. Graham zelf werkte mee aan de mix en productie. 

En mocht je je afvragen wie die Brendan Graham nu eigenlijk is, zoek dan zijn naam maar eens op. Hij heeft diverse romans geschreven, maar ook de hit You Raise Me Up (uitgevoerd door de boyband Westlife) en een aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival, waarvan er twee, Rock'n'Roll Kids (Paul Harrington & Charlie McGettigan) en The Voice (Eimear Quinn) uiteindelijk ook wonnen. 

De teksten van Storybook, the songs of Brendan Graham zijn grotendeels verhalend; zo gaat de onlangs verschenen single Isle Of Hope Isle Of Tears (met de fijn melancholieke accordeon van Phil Cunningham op de achtergrond) over Ellis Island (waar in de negentiende eeuw de Ierse immigranten aankwamen), waar Crucán na bPáiste (het enige nummer in het Gaelic, het verscheen eerder op albums van Dervish, Karen Matheson en Eimear Quinn) vertelt over een ongewijde begraafplaats voor kinderen die niet gedoopt waren. En hoe vaker ik luister, hoe meer ik ga houden van die zo heerlijk subtiel gevoelige uitvoeringen van Cathy Jordan & Feargal Murray en hun gasten. Een uitvoering die geheel in dienst staat van de prachtige verhalen van Brendan Graham.

Mirjam Adriaans

Storybook, the songs of Brendan Graham is verschenen op 19 januari 2024. Meer informatie en teksten zijn te vinden op: https://www.storybookthesongsofbrendangraham.com