richard thompson - ship to shore
Richard Thompson – Ship To Shore - New West Records

In beweging zijn, is altijd beter dan stilstaan”, zegt Richard Thompson als reactie op het feit dat het laatste nummer We Roll van zijn jongste album Ship To Shore bij een eerste beluistering kan overkomen als een soort van afscheid. Niets is echter minder waar, Thompson is vooreerst nog niet van plan om te stoppen. Nummers om een nieuw album op te nemen, liggen al weer klaar, zo verklaarde de inmiddels 75 jaar oude gitarist. “Als ik niet schrijf, als ik niet optreed, dan raak ik gefrustreerd en krijg ik het gevoel dat ik niet de mens ben die ik zou moeten zijn.” 

Dat zijn inmiddels twintigste  album Ship To Shore zo lang op zich heeft laten wachten (Thompsons vorige studio-album 13 Rivers dateert al van 2018) is vooral te wijten aan corona. Feit is wel dat Thompson zich in alle rust heeft kunnen voorbereiden op het nieuwe album. 
Muzikaal wordt Richard Thompson bijgestaan door de bekende muzikanten die al ettelijke jaren met hem optrekken. Michael Jerome op drums, Taras Prodaniuk op bas en Bobby Eichorn op akoestische en elektrische gitaren. Op viool is in sommige nummers David Mansfield te horen, terwijl Zara Phillips de koortjes verzorgt.
 
Thompson heeft als vanouds verschillende muzikale stijlen in zijn muziek verweven. Door zijn karakteristieke stem en het uit duizenden herkenbare gitaargeluid is Ship To Shore toch weer een onmiskenbaar Richard Thompson-album. Zo klinken sommige nummers als Britse folk (The Old Pack Mule) of als Keltische muziek (openingsnummer Freeze). Maar er zijn ook elementen van jazz en country en flarden van muziek uit de jaren 20 van de vorige eeuw (Life’s a Bloody Show) terug te vinden, terwijl de liefhebbers van Thompsons pittig rockgeluid aan hun trekken komen in Maybe en Turnstile Casanova

In de meer dan vijftig jaar dat ik Richard Thompson volg, heb ik de man nog nooit betrapt op een ondermaats album. Natuurlijk blijven verrassingen in de loop der jaren wel eens uit, maar ook Ship To Shore kan me in hoge mate bekoren om de veelzijdigheid van het liedmateriaal en het vakmanschap van de muzikanten. 

Assie Aukes

Ship To Shore komt in Nederland uit op vrijdag 31 mei 2024.