Op vrijdag 30 september 2016 verschijnt een heruitgave van Painted Lady, het debuutalbum van Jon Boden, bij Navigator Records. Het album verscheen oorspronkelijk tien jaar geleden, in mei 2006 bij Soundpost Records. De heruitgave (op cd, vinyl en digitaal) zal enkele nog niet eerder uitgebrachte bonustracks bevatten.

De in Chicago geboren Engelse folkzanger Jon Boden groeide op in Winchester en is tegenwoordig woonachtig in het landelijke South Yorkshire. Hij speelt een hoofdrol in de huidige folkrevival in Engeland, maar kijkt ook graag over de grenzen van dat genre. Violist en zanger Boden vormde meer dan tien jaar lang een duo met melodeonspeler John Spiers. Ze toerden onder meer met Eliza Carthy en zijn te horen op haar album Anglicana (2002), dat een nominatie ontving voor een Mercury Prize. In 2009 richtte Boden The Remnant Kings op, met wie hij zijn tweede album, Songs from the Floodplain, opnam, een plaat waarop hij een dwingende, post-apocalyptische wereld schildert.

Maar het meest bekend is Jon Boden als leadzanger (en arrangeur) van de big band Bellowhead, waarmee hij diverse prijzen in de wacht sleepte. Gedurende het twaalfjarig bestaan van de groep bereikten ze een ongeëvenaard succes, zowel bij recensenten als commercieel, ze speelden op vrijwel elk groot podium in het Verenigd Koninkrijk. In 2015 besloot Boden dat het genoeg was geweest en op 1 mei dit jaar speelde Bellowhead zijn laatste optreden.

Centraal thema in de muziek van Boden is zijn toewijding aan ‘social singing’, oftewel samen zingen. Hij heeft deze vorm van folk actief gepromoot, met name in het ambitieuze project A Folk Song A Day uit 2010, toen hij elke dag een online lied uitbracht.

Buiten de wereld van de traditionele folk, heeft Boden muziek gecomponeerd voor zowel theater als film, waaronder twee Royal Shakespeare-producties in Stratford: Merchant of Venice (2008) en A Winter’s Tale (2012). In 2013 kreeg hij de opdracht om een eigen versie te maken van Little Musgrave, dat werd uitgevoerd naast het oorspronkelijke gelijknamige werk van Benjamin Britten in Aldeburgh. Bovendien speelde hij de Juliet Letters (van Elvis Costello) samen met het klassieke Sacconi Quartet in de Old Vic in Bristol. Hij heeft ook een rol in de film About Time van Richard Curtis en schreef er muziek voor. In de herfst van 2013 zag de nieuwe komische serie Count Arthur Strong het licht op BBC2, daarvoor schreef hij niet alleen de herkenningstune, hij speelde die ook in.

Zijn eerste solo album, Painted Lady, bestaat uit vrijwel geheel eigen werk en Jon Boden produceerde de plaat samen met Ben Ivitsky. De cd laat flink wat ambitie horen, naast originaliteit. Er staan 12 nummers op van Boden en met name de enorme diversiteit in de instrumentatie valt op: viool, baritonviool, concertina, banjo, gitaren, contrabas, shruti box (een Indiaas harmonium), klokkenspel, elektrische piano en, zeer ongebruikelijk voor een folkmuzikant, een Moog synthesizer en drumcomputer. En deze instrumenten worden dan ook nog eens allemaal bespeeld door Jon Boden.

Voor wie nu een variant verwacht op de dynamische en uitbundige energie van Bellowhead wacht een verrassing. Boden laat hier namelijk ook een geluid horen dat raakt, bezield is en soms ook heel klein gehouden wordt, romantisch zonder folky te zijn. Hij heeft zelfs een eigen lo-fi versie opgenomen van de klassieker I Wanna Dance (with Somebody) van Whitney Houston. Metaforische landschappen van sigaretten en gebroken harten vullen Painted Lady, dat thema’s herbergt van verdoemde liefde, waarbij gevoelige akoestische klanken samensmelten met rauwe, gedreven elektrische gitaar en een vleugje elektronica.
 
In november zal Jon Boden voor het eerst een grote solo tour doen in het Verenigd Koninkrijk.

jon boden - painted lady
Painted Lady – CD + vinyl album tracklist:

1. Get A Little Something
2. Blue Dress
3. Josephine
4. Pocketful Of Mud
5. Drunken Princess
6. Lemany
7. Win Some Lose Some Sally
8. True Love
9. Ophelia
10. Broken Things
11. Painted Lady     
12. Drinking The Night Away

Bonus tracks

13. All Hang Down
14. Old Brown's Daughter
15. I Want To Dance With Somebody * - Whitney Houston cover