Op 3 september verschijnt de single Being Here van singer-songwriter Loes van Schaijk. Met dit lied brengt ze een ode aan Tsjechië en Slowakije en de muzikanten die haar daar een warm welkom hebben bezorgd. De single, die een voorbode is van het album All I Ever Really Seem To Say dat in het najaar uitkomt, zal verschijnen op Spotify en andere streamingdiensten en er is een videopremière op Youtube.

Over de single mailt Loes van Schaijk: "Being Here is een moderne Americana/folk ballad over het bitterzoete gevoel van het vinden van "thuis" in een vreemd land. Ik begon met het schrijven ervan in 2008 toen ik overwoog om van Nederland naar Slowakije te verhuizen. Ik heb het toen niet gedaan omdat ik de moed niet had... Ik heb het nummer afgemaakt in 2018, toen ik eindelijk mijn koffers pakte en naar Praag verhuisde!

De opname (studio Ataman, Ondra Kozák ATAmusic) is minimalistisch: alleen stem, akoestische gitaar en Dobro (Radek Vaňkát) - geen toegevoegde effecten, conserveringsmiddelen en chemicaliën" voegt ze nog toe.

Over het lied
Opgroeiend in een klein dorp in Nederland voelde Loes van Schaijk zich een buitenbeentje, omdat ze geen band voelde met de muziek die op de reguliere radio te horen was. Toen ze in de twintig was werd haar wereld op zijn kop gezet door een toevallige ontmoeting met Slowaakse bluegrassmuzikanten, waar ze vervolgens drie jaar mee op tour ging. In Slowakijke met die groep kon ze zich helemaal thuis voelen tot helemaal verloren en weer terug. Ze begon met het schrijven van Being Here in 2008 op een avond vol met sterren in Slowakijke en maakte het lied tien jaar later af, op de dag dat ze naar Praag emigreerde. "Being Here is een melancholiek en troostrijk lied dat ik voor mezelf zing als ik dingen in perspectief wil zien," zegt Loes. "Het is ook mijn ode aan de Tsjechische en Slowaakse republieken en aan iedereen die me daar welkom heeft geheten." Loes speelt gitaar en zingt, met als gast Radek Vaňkát (van de band Professional Deformation) op Dobro.

Over de muziekvideo
Het nummer Being Here is het warme gevoel van ‘thuis’ gepaard aan pijnlijke melancholie”, zegt regisseur Markéta Sehnalová over de videoclip. In het nummer verwijst Loes vanuit een ander oogpunt naar de Slowaakse en Tsjechische republieken: fysiek aanwezig zijn, maar toch van buiten naar binnen kijken. Daarom is de structuur van de video vooral gericht op de verbinding tussen het Moravische platteland en atypische architectonische constructies.
Het minimalistische concept van het album All I Ever Really Seem To Say, waarvan Being Here het openingsnummer is, vraagt ​​ook om een ​​minimalistische camera. Het overdrijft of vervormt niets, het vat gewoon de emoties en menselijkheid in de essentie van het nummer. "Voornamelijk statische shots banen de weg naar Loes' ziel, terwijl we haar met een weemoedige glimlach door haar geliefde maar doornige landschap zien lopen", voegt Markéta toe.
Er zijn ook visuele metaforen in de video. In veel shots lijkt Loes verloren in een groot, ongezien landschap. Dit staat in contrast met close-ups in een wervelwind van emotie die de koudere kleuren van melancholie aanvult. Net als in haar leven komt ze steeds dichter bij de zon terwijl ze naar de top van de uitkijktoren gaat.

De videoclip is in augustus 2020 opgenomen door op verschillende locaties in Zuid-Moravië door regisseur Markéta Sehnalová, scenarioschrijver Patrik Soroka, producer Nela Dostálková, productieassistent Ilya Vereshchagin, cameraman Jiří Holan en fotograaf Jan Polívka.

De single release is op 3 september via Spotify en diverse andere streaming diensten,
de première van de muziekvideo is ook op 3 september op Youtube, om 20:30 uur.

Zie ook: www.loesmusician.com
Facebook / Instagram / Bandcamp / YouTube: @loesmusician